Instagram CEO legt video-identiteitscrisis uit in videoboodschap
Mosseri reageert in de video op de kritiek die het platform ontvangt voor zijn recente update om Reels meer ruimte te bieden. Onder andere Kardashian en Jenner plaatsten een afbeelding op Instagram waarin ze een signaal sturen aan Instagram: “Stop met proberen TikTok te zijn”, is te lezen in de berichten. Mosseri reageert op de kritiek door toe te geven dat de huidige test nog niet goed is. Ook stelt de topman dat er aanpassingen worden doorgevoerd voordat Reels voor iedereen een groter onderdeel van Instagram gaan uitmaken.
Verschuiving naar video
Een antwoord op de vraag van Kardashian en Jenner om meer aandacht te schenken aan foto’s en video’s van vrienden op de tijdlijn, bleef uit. In plaats daarvan meldt het bedrijf via Mosseri dat het een verschuiving ziet naar videoconsumptie. Gebruikers tonen volgens Meta meer interesse in video, dan in foto’s. Opvallend is die conclusie niet, gezien het platform al enige tijd bezig is met wijzigingen aan de feed, waardoor aanbevolen video’s prominenter worden weergegeven dan foto’s en video’s van vrienden.
Daarbij zouden de wijzigingen aan de feed ook zorgen voor een verscheiden Instagram-ervaring, waarbij je nieuwe en interessante dingen ontdekt, onder meer van accounts die je momenteel niet volgt. Daarvoor pusht Instagram momenteel de zogenoemde voorgestelde berichten. Vermoedelijk zal die aanpassing in de toekomst een nog grotere impact hebben op de tijdlijn. Gebruikers die niet kunnen wennen aan de test kunnen de voorgestelde berichten telkens 30 dagen snoozen. Daarnaast kan je met enkele klikken wisselen naar een chronologische tijdlijn. Hierin ontbreken zulke voorgestelde berichten.
Identiteitscrisis bij Instagram
Instagram kondigde in 2016 voor het eerst een grote aanpassing aan voor de tijdlijn. Berichten op de tijdlijn verschijnen sindsdien niet meer in chronologische volgorde, maar op een volgorde die de socialmediagigant passend vindt voor jouw mediagebruik. Daaropvolgend kopieerde het platform – als eerste binnen Facebook – Snapchat, met zijn Stories-functie. Tot op dat punt was Instagram met name gefocust op foto’s. Pas met de introductie van IGTV en later Reels volgde het platform een nieuwe lijn; een lijn die vooral was uitgezet door andere platformen, en waar Instagram halsoverkop achteraan probeerde te huppelen.
Daarmee verloor Instagram door de jaren heen zijn karakter als hét platform waarop vrienden hun verhalen met elkaar delen. Het platform mist daarbij ook unieke functies en lijkt inmiddels meer op een mengelmoes van alle socialmediaplatformen. Voor Meta voelt dat wellicht als een veilige keuze die het platform weer geschikt maakt voor ‘Generatie Z’, maar de vraag is of dat voldoende is om gebruikers van TikTok naar Instagram terug te laten keren. Of, sterker nog: is zo’n wijziging juist de druppel die de emmer doet overlopen, waardoor gebruikers beslissen dat TikTok, BeReal of Snapchat beter bij hen past, en ze van Instagram wegtrekken.