Sfinks Mixed stapt volledig over op zonne-energie met Bolt

Energiepanelen op Sfinks Mixed
Festivalbezoekers van Sfinks Mixed hoeven zich dit jaar alvast minder druk te maken over hun CO2-voetafdruk. Samen met Bolt vermindert het de CO2-uitstoot van het festival met 80 procent.

Sfinks Mixed hoeft niet langer volledig te vertrouwen op dieselgeneratoren om in zijn “energiebehoefte” te voorzien. Samen met Bolt werd een plan uitgewerkt om de benodigde energie lokaal op te wekken. Hiervoor gebruikt Bolt zonnepanelen in combinatie met batterijen die energie – op momenten dat het niet direct wordt gebruikt – op locatie opslaan. Helemaal overstappen op de hernieuwbare energiebron was voor het aanstaande festival niet mogelijk.

De organisatoren willen daar over drie jaar wel staan. “Toen Bolt ons contacteerde om Sfinks Mixed over te schakelen op groene stroom hebben we dan ook niet lang getwijfeld. Via Bolt nemen we zo een nieuwe grote stap in de goede richting, door podia over te schakelen op zonne-energie. Binnen drie jaar willen het volledige festival op groene stroom,” zegt organisator Geert Vanrijkelen.

Bolt: 80 procent minder CO2

Energieplatform Bolt stelt dat de mobiele zonne-installatie in combinatie met de batterijen een CO2-reductie tot 80 procent oplevert. Met de zonnepanelen kan Bolt tijdens Sfinks Mixed 1.000 kWh opwekken. Dit staat gelijk aan één derde van het jaarlijkse stroomverbruik van een gezin. Of dit ook werkelijk behaald wordt, hangt wel af van de weersomstandigheden. Een bewolkte dag levert uiteraard minder zonne-energie op dan een volledig zonnige dag.

De samenwerking met Bolt is voor de organisatoren van Sfinks Mixed niet de eerste stap richting de duurzamere toekomst van het festival. Het OVAM reikte in 2015 een GroenEvent-award uit voor de inspanningen die de organisatoren leverde om de CO2-uitstoot te verlagen.

Hoop op duurzamere festivals

De transitie naar groene energie is een belangrijke stap voor festivals om hun voetafdruk te verlagen. “Dieselgeneratoren (zijn) nog vaak de meest gebruikte bron om elektriciteit op te wekken: goed voor 75% van de volledige voetafdruk van een festival,” vertelt Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt. Burgemeester Koen T’Sijen van Boechout ziet eveneens kansen voor meer festivals in binnen- en buitenland om dit concept over te nemen. Hij noemt het project van Bolt en Sfinks Mixed een belangrijke aanwinst voor zijn gemeente die tegen 2030 zo’n 40 procent minder CO2 wil uitstoten.

Bolt positioneert zich als leverancier van lokale, duurzame energie. Sfinks Mixed is voor Bolt een van de eerste festivals die het mag begeleiden in het verduurzamingsproces. Eerder was Bolt betrokken bij de energievoorziening van Camping Belgica en Werchter Parklife.

groene energieinstanieuwsontspanningVerduurzaming

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken