Nieuws

Primeur voor festivalsector: Werchter Parklife integraal op groene stroom

Parklife Werchter integraal op groene stroom
Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt. Copyright: Illias Teirlinck.
Energieplatform Bolt heeft een primeur beet. De concertreeks Werchter Parklife gaat volledig op groene stroom draaien.

Energieplatform Bolt voorziet streekstroom voor de hele festivalinfrastructuur. “Wij maken de concertarena dieselvrij. We focusten met Bolt tot nu toe vooral op groene energie voor gezinnen. Maar als muziekliefhebbers zagen we het als onze plicht om ook voor de vergroening van festivals een oplossing te bedenken”, zegt Pieterjan Verhaeghen, mede-oprichter van Bolt. Die kwam er door de combinatie van een mobiel zonnepark, groene netstroom van energie-opwekkers uit de buurt en een innovatieve superbatterij.   

Copyright: Illias Teirlinck voor Bolt

“Festivals doen al jaren inspanningen om meer duurzaam te zijn, maar een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot van een groot festival komt nog steeds van de dieselgeneratoren die stroom opwekken”, vertelt Verhaeghen verder.  “Ik ben een fervente festivalganger. Het viel me op dat er nog veel vooruitgang te boeken viel qua groene stroomvoorziening voor festivals. Fossiele brandstoffen bleven de grootste energiebron. Dus zijn we er maar zelf aan begonnen (lacht)”. 

Parklife krijgt lokale energie-opwekkers 

De groene stroom op Werchter Parklife is een combinatie van energie van een zonnepanelenpark op de site en groene netstroom van lokale energie-opwekkers, zoals Peter uit Herent en Petra uit Kalmthout. Die kwamen gisteren een kijkje nemen op de wei.

Muziekliefhebber Peter Colpaert levert energie van zijn zonnepanelen-installatie aan Werchter Parklife via Bolt: “Onze muziek van eigen bodem is top. Hetzelfde geldt voor onze lokaal geproduceerde streekstroom.” 

Peter Colpaert uit Herent bij zijn zonnepaneleninstallatie. © Illias Teirlinck voor Bolt

Ook Petra en Wim Verbreuken van De Laerhoeve uit Kalmthout leveren groene stroom voor de festivalweide: “Uit de mest van onze melkkoeien maken we groene stroom, in onze vergistingsinstallatie. Daarmee voorzien we onze eigen boerderij, andere gezinnen én nu ook dit festival van duurzame energie. Ik vind het prachtig dat wij op deze manier als landbouwers zoveel meer kunnen doen dan enkel melk en yoghurt produceren.” 

Opslag in superbatterij  

De cruciale vraag bij het ontwerp van de energie-installatie was de mogelijkheid tot opslag. Op piekmomenten kan een netstroomaansluiting, zonnepaneleninstallatie of een combinatie niet voor voldoende capaciteit zorgen. Ook een lokale windmolen zou hetzelfde capaciteitsprobleem opleveren. Daarom kwam Bolt met het idee van de ‘superbatterij’. Die slaat tijdens de daluren, wanneer Werchter Parklife weinig energie verbruikt, de reststroom op voor later. Door de batterij als derde schakel in te zetten, is er wél continu voldoende energie voorradig.  

Yo Van Saet, festivaldirecteur: “Een festival organiseren heeft een impact op het milieu. Wij zijn ons daar zeer van bewust. Al vele jaren zetten wij ons in om de festivals in Werchter op een meer duurzame manier te organiseren. We willen dit jaar vooral kennis verzamelen en de learnings meenemen naar later, naar onze festivals op veel grotere schaal. Het stroomverhaal vergroenen is een werkpunt. Dankzij en met Bolt kunnen we nieuwe stappen zetten, meer inzetten op herbruikbare energie. Onze festivals moeten en zullen nog duurzamer zijn in de (nabije) toekomst.” 

Schaalvergroting en nieuwe stappen 

Tijdens de vorige – weliswaar zeer beperkte – festivalzomer had Bolt al een goede testcase met Camping Belgica van StuBru. Dit radioprogramma, uitgezonden vanuit een mobiele radiostudio op een pop-up camping, werd twee maanden lang volledig met groene energie gemaakt dankzij een mobiel zonnepark met 72 zonnepanelen. Ook voor de huidige editie van Camping Belgica bouwde Bolt opnieuw een zelfvoorzienende micro-grid.  

“We willen telkens een stapje verder gaan. Camping Belgica was erg kleinschalig”, zegt Verhaeghen. “Werchter Parklife, dat over een hele maand loopt, heeft de ideale schaalgrootte om een doorstart te maken naar échte grote zomerfestivals. Door deze kleinere editie van Werchter kunnen we de knowhow verwerven om er volgende zomer te staan met een installatie die een echt groot festival volledig kan doen draaien.” 

Copyright: Illias Teirlinck voor Bolt

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business