ColorOS 13

OPPO introduceert vandaag zijn eigen schil voor Android 13, ColorOS 13. Naast alle wijzigingen van Android 13, biedt de schil vooral zijn eigen smoel en handigheidjes zoals Pixelate.


Nadat Google de voorbije week Android 13 lanceerde, is het ditmaal OPPO die als eerste zijn schil op de nieuwe Android-versie heeft aangepast. Het bedrijf meldt dat zijn ColorOS 13-schil deze maand terechtkomt op de Find X5 en X5 Pro. Voor het einde van 2022 moet de ColorOS-update ook voor 33 andere OPPO-smartphones in de Find, Reno, A, F en K-series beschikbaar komen. In totaliteit wil het bedrijf 60 smartphones upgraden naar ColorOS 13. Iets minder dan de helft ontvangt deze update – na de batch van 35 smartphones in 2022 – in de eerste helft van 2023.

Vernieuwingen in ColorOS 13

OPPO introduceert met ColorOS 13 onder andere een zogenaamde Dynamic Computing Engine. Met dit stukje software kan ColorOS volgens de fabrikant een langere batterijduur garanderen terwijl het meer apps op de achtergrond open kan houden. Specifiek voor de Find X5-serie introduceert OPPO in de nieuwe softwarelaag een geoptimaliseerde firmware voor de LTPO schermen die zorgen dat de panelen een dynamische verversingsfrequentie hebben.

Multi Screen-Connect
ColorOS 13 bevat ook de nieuwe Multi-Screen Connect software – beeld: OPPO

Tot zover de aanpassingen die de Chinese fabrikant onder de motorkap doorvoerde. Verder zien we namelijk vooral een hoop wijzigingen aan het oppervlak. Dit begint bij de Pixelate-optie waarmee je gemakkelijk details in screenshots van WhatsApp en Facebook Messenger kan verbergen. Neem je een screenshot in één van die apps, dan hoef je in de fotobewerker enkel op Pixelate te klikken. De app maakt vervolgens details als de profielfoto’s en namen wazig. Werkt dit niet volledig, dan laat de tool het toe om de laatste details handmatig te vervagen.


Onderdeel van ColorOS 13 is ook het vernieuwde aquamorphic design dat een fijne gebruikservaring voor iedereen mogelijk maakt. Onderdeel hiervan zijn ook een reeks always-on-display ontwerpen – zo kunnen gebruikers hun Spotify-muziek voortaan vanaf het always-on-display bedienen. OPPO laat weten dat de softwarelaag ook een reeks nieuwe widgets voor dit scherm bevat en dat het ook voor het startscherm van de launcher aangepaste widgets ontwierp.

Multi-Screen Connect in ColorOS

Net als Samsung en Motorola, biedt OPPO voortaan ook een mogelijkheid aan om je smartphone te bedienen vanaf de computer. Hiervoor laat het je drie schermen naar je computer delen, waaronder twee apps die in de achtergrond draaien en een extra scherm dat als directe kopie van de telefoon werkt. De Multi-Screen Connect-software maakt het volgens OPPO ook makkelijker om bestanden van je smartphone naar je computer over te zetten.

Uitrol ColorOS 13

Bovenstaande afbeelding geeft goed zicht op wanneer jouw OPPO-smartphone voorzien wordt van ColorOS 13. Houd er wel rekening mee dat dit per regio kan verschillen, en dat deze data nadien verschoven kunnen worden als er zich onvoorziene omstandigheden voordoen.