Reviews

OPPO Find X5 Pro review: alleen het beste is goed genoeg

oppo find x5 pro
Image Credit: OPPO
Voordelen
Innovatief design
Ongeëvenaarde nachtfotografie
80W snelladen
Toprestaties over de hele lijn
Nadelen
Te hoge prijs
Groot display kan moeilijk te bedienen zijn
Aanbevolen prijs: €1299
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de Find X5 Pro nestelt OPPO zich in de absolute topklasse van de smartphonemarkt. De titel ‘vlaggenschip’ meer dan waardig.

Elk jaar tracht OPPO zichzelf met zijn Find X Pro-model weer wat te overstijgen. Daar sloegen ze vorig jaar met de Find X3 Pro zeker en vast in. De vorige generatie wist uit te pakken met een display dat 1 miljard kleuren kan weergeven, een duale hoofdcamera en snellaadtechnologie. Dat legde lat meteen hoog toen de OPPO Find X5 Pro officieel lanceerde op 24 februari.

Hoe kan OPPO met zijn nieuwste vlaggenschip de Find X3 Pro nog overtreffen? Met een nieuw design, verbeterde snellaadtechnologie en een samenwerking met Hasselblad bijvoorbeeld. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor de Find X5 Pro en de combinatie van al die elementen resulteert in het perfecte smartphonerecept. Hier lees je onze uitgebreide bevindingen van de OPPO Find X5 Pro.

OPPO Find X5 Pro: wat vinden we ervan?

Design met een hoek af

OPPO gooide het design van zijn vlaggenschipreeks volledig op de schop voor de Find X5. Ten eerste werd er al gekozen voor andere materialen. De rug van de smartphone is gemaakt uit keramiek in plaats van glas om de behuizing nog steviger te maken. Je gaat van nature uit wel voorzichtiger om met een smartphone die je meer dan 1.000 euro heeft gekost, maar je hoeft niet te vrezen voor je investering als je je Find X5 Pro toch eens per ongeluk zou laten vallen.

Ook het camera-eiland ziet er weer bizar uit. We zagen in de Find X3 al dat de cameramodule in een ‘vallei’ in de behuizing zit verwerkt zodat de lenzen niet uitsteken, wat hen ook beter tegen potentiële schade beschermt. Hier bouwt de Find X5 Pro op verder, maar dan op een originele manier. Het camera-eiland snijdt een bocht af waardoor je een vijfhoekige vorm krijgt. Deze keuze is meer esthetisch dan functioneel en we laten je hier zelf je mening over vellen. Het is zeker geen voorbode dat OPPO er de kantjes van heeft afgelopen bij het ontwerpen van de Find X5 Pro, dat kunnen je wel verzekeren.

oppo find x5 pro design
De vreemde vorm van het camera-eiland valt meteen op.

Qua displaytechnologie zien we geen grote verschillen tussen de Find X5 Pro en zijn voorgangers. De beeldspecificaties zijn min of meer gelijk gebleven; al is het glas iets steviger. Zelfs de grootte van 6,7” display is onaangeroerd gebleven. Het display van de Find X3 had ook geen grote upgrade nodig, dus hier leek voor ons maar weinig OPPO nog écht beter kon doen met de Find X5 Pro. Het display is omwille van zijn omvang soms wat moeilijk te bedienen, zeker met één hand, maar het beeld dat je krijgt, is van televisiekwaliteit.

De ultieme camera-smartphone?

Een vleugje Hasselblad

Op naar de camera’s, want hier zit wellicht de grootste upgrade voor de Find X5 Pro. De Find X3 had al geweldige camera’s. Die nog beter maken beloofde de grote uitdaging te worden voor OPPO. Gelukkig voor OPPO konden ze hiervoor de mosterd halen bij hun naaste buur OnePlus. OnePlus werkt sinds de OnePlus 9 al samen met Hasselblad om hun camera’s op vlaggenschipniveau te krijgen. Aangezien OPPO hetzelfde huis deelt met OnePlus, is het niet verwonderlijk dat ze de Zweedse camerafabrikant tegen het lijf liepen.

De grote vraag was dan ook in welke mate de invloed van die samenwerking nu al zichtbaar was. Die is voor de Find X5 Pro nog niet heel groot, omdat OPPO al wel goede camera’s kon ontwikkelen. Maar we zien toch bijvoorbeeld ook de XPAN-cameramodus van de OnePlus 9 ook verschijnen in de Find X5 Pro. Deze cameramodus probeert het gevoel van het nemen van een foto met een klassieke camera na te bootsen. De foto’s hebben een unieke beeldverhouding van 65:24 met een zeer hoge resolutie. Een leuke toets is dat je enkele seconden moet wachten tot de foto ‘ontwikkeld’ is. Zowel in zwart-wit als in kleur kan je er heel leuke foto’s mee maken, al vergt het wel iets meer denkwerk dan het snel nemen van een kiekje.

xpan
Hasselblad XPAN met de OPPO Find X5 Pro.

Snel een foto maken is overigens ook perfect mogelijk met de OPPO Find X5 Pro. De twee hoofdlenzen staan op gelijke voet. Je hebt een 50MP-groothoeklens en 50MP-ultrabreedhoeklens. Met de gewone groothoeklens maak je al zeer goede foto’s. Ook in je dagelijkse foto’s zie je de invloed van Hasseblad terug. De kleurkalibratie is verbeterd waardoor je foto’s meer kleur hebben en tot leven komen. Bij de ultragroothoeklens zie je nog nauwelijks vervormingen. En wil je inzoomen, dan zorgt de telefotolens (13MP) zelfs bij maximale zoom (2x optische zoom) voor minimaal kwaliteitsverlies. Samsung claimt met hun S22 dan wel de koning van de zoom te zijn, Find X5 Pro komt toch aardig in de buurt. De Find X5 Pro gooit de microscopische camera overboord. Geen gemis, want meer dan een leuk maar weinig praktisch experiment vonden we dit niet in de Find X3 Pro.

Schitter in de nacht

OPPO heeft natuurlijk ook nog wel zijn eigen trucs achter de hand waar ze Hasselblad zelfs niet nodig voor hadden. Find X5 Pro is de eerste smartphone met OPPO’s eigen flagship MariSilicon X NPU-technologie. De meerwaarde van deze chipset zal zich laten opmerken wanneer de zon ondergaat. Niets is lastiger dan ’s nachts goede foto’s maken. Je moet bij veel camera’s een vervelende flits opzetten die de kwaliteit van je foto’s helemaal om zeep helpt, om over het ontbreken van enige kleurdiepte nog maar te zwijgen. Dat probleem heeft OPPO definitief verleden tijd gemaakt met de Find X5 Pro.

We prezen de Find X3 Pro al omwille van zijn sterke nachtfilter. OPPO Find X5 Pro heeft diezelfde nachtfuncties, al heb je die eigenlijk niet nodig. Dankzij MariSilicon X kan je zelfs met de basisinstellingen ’s nachts al zeer goede foto’s maken. Om de mogelijkheden van de npu tot het uiterste te drijven moet je zeker eens video-opnames maken ’s nachts. Dit kan nu zelfs in 4K. De combinatie van al deze indrukwekkende elementen maakt de OPPO Find X5 Pro de ultieme camera-smartphone, zowel voor de occasionele als de meer doorwinterde (amateur)fotograaf.

nachtfoto marisilicon x
Nachtfotografie naar een nieuw niveau getild.

Laadt sneller dan zijn schaduw

OPPO heeft ook van snellaadtechnologie één van de differentiators gemaakt ten aanzien van concurrerende vlaggenschepen. En ook hier zet de Find X5 Pro een grote stap vooruit. Aan de kabel haalt de smartphone een oplaadcapaciteit van 85W. Daarmee laad je je smartphone in een kwartiertje voldoende op om een dag verder te kunnen, en ook voor 100% dien je maar 30-35 minuten geduld te hebben. Veel sneller dan bijvoorbeeld de S22 Ultra en de iPhone 13 Pro Max, die de directe concurrentie vormen voor de Find X5 Pro. Draadloos ligt de maximumcapaciteit op 50W, wat ook zeer indrukwekkend is.

Bij toekomstige modellen belooft de oplaadsnelheid alleen maar nóg beter te worden. Tijdens MWC 2022 demonstreerde OPPO zijn kunnen door een 150W-lader aan te kondigen die het aantal oplaadcycli kan verdubbelen zonder enig verval te vertonen. En dat het nog sneller kan, bewijst de 240W-lader die de 5.000mAh-batterij van de Find X5 Pro in 9 minuten van 0% naar 100% zou kunnen opladen. Of we deze technologieën al bij de volgende generatie te zien krijgen, is nog even afwachten.

Specs & prestaties

We hebben in deze review vooral ingezoomd op het ontwerp, de camera’s, MariSilicon X en de batterij aangezien dit de kenmerken zijn waarmee OPPO Find X5 Pro zich zal moeten onderscheiden van de rest. Maar ook overige specificaties zoals de processor en het geheugen zitten op vlaggenschipniveau. Het softwarepakket is ColorOS 12. Wil je hier meer over lezen, raden we je onze uitgebreide hands-on aan.

Belangrijkste specificaties OPPO Find X5 Pro

 • Display: 6,7 inch LTPO2 AMOLED
 • Resolutie: 1440 x 3216 pixels 525ppi
 • Beeldverhouding: 20:9
 • Verversingssnelheid: 120Hz
 • CPU: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
 • GPU: Adreno 730
 • NPU: OPPO MariSiliconX
 • RAM: 8GB/12GB
 • Opslag: 256GB/512GB
 • 3 camera’s achteraan (50 MP main, 50 MP ultragroothoek (110 graden), 13 MP telefoto (2x optische zoom), met Hasselblad Color Calibration)
 • 1 camera vooraan (32 MP)
 • Video: maximaal 4K 30/60FPS (ook ‘s nachts)
 • Batterij: 5.000 mAh (niet verwijderbaar)
 • Laden: 80W SUPERVOOC snelladen, 50W draadloos
 • Afmetingen: 163.7 x 73.9 x 8.5 mm
 • Gewicht: 218 gram
 • Software: ColorOS 12.1 (Android 12); 3 jaar updates

OPPO Find X5 Pro: verdict

De OPPO Find X5 Pro straalt klasse uit en maakt dat ook helemaal waar met zijn prestaties. OPPO heeft een nieuwe lat voor smartphone-fotografie gelegd waar andere merken flink voor zullen moeten zwoegen om die nog te verleggen. Find X5 Pro hoort thuis in de topklasse en zal aan het einde van 2022 in veel smartphonetoplijstjes bovenaan staan. Maar voor het beste van het beste betaal je wel de hoogste prijs.

OPPO Find X5 Pro is vanaf 11 maart te koop in België. Je kan de smartphone al wel vooruitbestellen bij Coolblue en bol.com voor 1299 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business