Achtergrond

Hands-on met OPPO’s ColorOS 12: breng kleur en rust

ColorOS 12
Image: OPPO
OPPO stelde in oktober ColorOS 12 voor. De merkeigen UI voor Android 12 komt in december alvast naar de Find X3 Pro. Wij gingen ermee aan de slag.

ColorOS kent een woelige historie. De eerste versies (voor ColorOS 7) bevatten te veel nutteloze features en zelfs bloatware: apps die je liever meteen verwijdert. De voorbije jaren is OPPO erin geslaagd de ervaring te verbeteren en in 2019 zetten ze een grote stap vooruit met ColorOS 7. De weg voor een meer gestroomlijnd design, met de focus op minimalisme en productiviteit was ingezet. Vanaf ColorOS 11 loopt de UI gelijk met de Androidversie. ColorOS 12 is dus OPPO’s eigen laag over Android 12. 

ColorOS 12: clean en kleurrijk 

De nieuwigheden in ColorOS 12 zijn subtiel: de UI voelt cleaner omdat er meer ruimte is tussen de elementen op je scherm. OPPO werkt vooral met witte achtergronden (zwart als je voor night mode gaat) en accentkleuren. Het resultaat is er dan ook naar: een rustige gebruiksinterface die daardoor aangenaam overzichtelijk blijft, maar toch voldoende ruimte laat voor personalisatie. 

Het zijn de uit te kiezen kleurtjes die voor een mooi contrast zorgen met de eenvoudige achtergrond, zodat elementen er knap uitspringen. Om te beginnen kan je een color vision-test afleggen en kleuren sorteren op hun tint. ColorOS12 zal vervolgens het kleurprofiel aanpassen aan jouw keuze en dat voelt heel persoonlijk aan. De kleurenkiezer kan ook voortgaan op je wallpaper en de dominante kleur als accentkleur gebruiken in alle menu’s. Wie het nog minimalistischer wil, kan voor grijstinten gaan en er een rode, groene of blauwe kleurfilter aan toevoegen. 

Ook het notificatiescherm oogt strak. Dat komt omdat OPPO de slimme keuze gemaakt heeft om Googles grote tegels links te laten liggen. In de plaats daarvan gebruikt de fabrikant ronde icoontjes met de tekstlabels eronder. De icoontjes zijn duidelijk groter, maar niet té groot. We zijn wel fan van de lijvige brightness-balk. Die ziet er strakker en robuuster uit dat het dunne streepje van veel Android-telefoons.

Nieuwigheden en optimalisaties 

OPPO heeft duidelijk naar de feedback geluisterd en integreert heel wat Google-features, waaronder nu ook de nieuwste privacy- en veiligheidsfuncties. Er zijn schakelaars om over alle apps heen toegang voor de camera en de microfoon aan of uit te zetten. Je kan ook een melding laten weergeven wanneer de mic en camera in gebruik zijn. Om dat te regelen is er een overzichtelijk privacydashboard. 

Ook de batterij-instellingen zijn uitgebreid. Je krijgt er een beter overzicht van het batterijverbruik van je toestel en beschikt over verschillende manieren om je accu te ontlasten. ColorOS 12 zal ook een notificatie laten zien wanneer een bepaalde app (te) veel batterij verbruikt. Daaruit blijken nog maar eens de grote gelijkenissen met het efficiënte OxygenOS 12, dat bij zustermerk OnePlus uitstekend werk levert. 

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat Android 12 het nieuwe ColorOS van een hoop nieuwe functies voorziet. Daar komt nog bij dat de ontwerpers van OPPO er wat ons betreft wonderwel in geslaagd zijn om een luchtige, minimalistische gebruiksinterface te ontwerpen die Android nog aangenamer maakt. De vele mogelijkheden tot personalisatie zijn een meerwaarde. Bovendien maakt de Quantum Animation Engine 3.0 scrollen en navigeren bijzonder vloeiend. En tot slot kunnen we opgelucht ademhalen met het overboord gooien van bloatware. Alle onnodige apps zijn ook gewoon te de-installeren. ColorOS 12 is een lichtvoetige schil geworden die gebruikers absoluut zou kunnen overtuigen om van smartphonemerk te wisselen. 

Beschikbaarheid 

ColorOS 12 komt dus eerst naar de Find X3 Pro 5G, ergens in december. Het uitrolschema bij de aankondiging vorige maand zag er zo uit. Van zodra er een update komt, verneem je het bij ons.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business