Nieuws

Forbes: ‘cryptoplatformen liegen over volume bitcoinhandel’

Bitcoinhandel
Cryptobeurzen als Binance melden niet het werkelijke volume van hun bitcoinhandel, maar blazen deze op om groter over te komen, concludeert zakenkrant Forbes.

Jarenlang hielden cryptoinvesteerders vol dat de verschillende digitale munten de toekomst van wereldwijde valuta zouden vormen. Dat lijkt nu minder vlot te lopen dan verschillende partijen die de handel in zulke munten verwerken ons willen doen geloven, concludeert Forbes. Volgens het Amerikaanse zakenblad is zelfs meer dan de helft van de bitcoinhandel aangedikt; daarbij gaat het om valse of niet economisch handelsvolume.

Onderzoek handelsplatformen

Forbes trekt deze conclusies nadat het in 2021 157 handelsplatformen voor cryptomunten onder de loep nam. Hiervoor onderzocht de zakenkrant waar bitcoins worden verhandeld, hoeveel bitcoins iedere dag worden verhandeld en hoe de bitcoinhandel precies verloopt.

Daaruit blijkt dat de werkelijke bitcoinhandel sterk wordt overdreven. Volgens de publicatie werd op 14 juni 2021 een handelsvolume van 262 miljoen dollar gerapporteerd, terwijl het werkelijk ging om een volume van 128 miljoen dollar. Het grootste probleem binnen de cryptohandel is de of zeer beperkte overheidsregulatie van de verhandeling van cryptomunten. Dit betekent dat het volume in bitcoin dat volgens platformen wordt verhandeld, nauwelijks door overheden gecontroleerd wordt.

Met name Binance, MEXC Global en Bybit maken zich volgens Forbes schuldig aan het opblazen van hun handelsvolume. De drie platformen claimden samen een volume van 217 miljoen dollar aan crypto op hun platformen te hebben verwerkt, terwijl het werkelijke volume op 89 miljoen dollar uitkomt. Na aftrek van de vermeende verhoging in het handelsvolume blijft Binance nog wel de grootste crypto-handelsbeurs wereldwijd.

Binance ligt onder vuur

Het is niet de eerste keer dat Binance onder vuur ligt. Eerder dit jaar nog werd bekend dat de beurs een boete aan de Nederlandse Centrale Bank (DNB) moet betalen voor het ontlopen van regulatie-wetgeving. Hierdoor staat het handelsplatform niet onder toezicht van de Centrale Bank, wat risico oplevert voor Nederlanders die hun geld en crypto verhandelen via het platform. Nederland is niet het enige land dat kritisch is over Binance. Verschillende andere Europese toezichthouders hebben zich kritisch uitgelaten over de dienst, met name vanwege belastingontduiking. Zo heeft het platform zich gevestigd op de Kaaimaneilanden.

bitcoincryptoontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken