Grootste cryptobeurs Binance krijgt miljoenenboete uit Nederland

Binance
Beeld: Kanchanara / Unsplash
Cryptobeurs Binance is de Nederlandse overheid een boete van 3,3 miljoen euro verschuldigd. Het platform voldeed niet aan de registratieplicht voor cryptoplatformen.

Binance was zonder wettelijk vereiste registratie actief in Nederland, meldt de Nederlandse centrale bank (DNB). Door van de wettelijke registratie af te zien, wist de cryptobeurs onder heffingen van de DNB uit te komen, evenals algemene toezichtgerelateerde kosten. Hierdoor wist Binance niet alleen onder verschillende verplichtingen uit te komen: het genoot ook voordelen ten opzichte van directe concurrenten. Binance genoot deze voordelen sinds mei 2020. Vanaf dat moment was het verplicht voor platformen als Binance om zich bij de toezichthouder te registreren.

Binance kreeg al tik op de vinger

Binance, ‘s werelds grootste cryptobeurs met een dagelijks handelsvolume van 13,7 miljard dollar, werd afgelopen herfst al door de Nederlandse centrale bank op de vingers getikt. Ook volgde er een waarschuwing voor Nederlandse consumenten. Door de ontbrekende registratie zouden klanten op het platform meer kans lopen om slachtoffer te worden van witwasconstructies. Vooralsnog is daar niets aan veranderd. Binance diende naar eigen zeggen in de herfst zijn registratie in, maar is nog in afwachting op goedkeuring daarvan.

In een reactie tegenover het Nederlandse RTL Z liet het platform weten dat de boete een keerpunt moet vormen in zijn relatie met de Nederlandse centrale bank. “Hoewel we het niet met elk aspect van deze beslissing eens zijn, hebben wij een diep respect voor het gezag en de vakkundigheid van de Nederlandse toezichthouders,” concludeert het cryptoplatform.

‘Formaat telt mee voor boete’

Bij het berekenen van de miljoenenboete van 3,3 miljoen euro, hield de Nederlandse centrale bank rekening met de grootte van het bedrijf. Ook nam het in ogenschouw dat veel Nederlandse klanten bij het grootste cryptoplatform ter wereld zijn aangesloten. Het ‘concurrentievoordeel’ dat Binance genoot werd eveneens meegenomen in de boete.

De Nederlandse toezichthouder is de eerste partij die Binance een boete oplegt. Wel zijn meerdere toezichthouders kritisch op de werkwijze van de cryptobeurs. Zo is het bedrijf officieel gevestigd op de Kaaimaneilanden, met een kantoor in Shanghai. Een hoofdkantoor heeft het bedrijf echter niet. Of andere overheden voornemens zijn het bedrijf op de bon te slingeren, is onbekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business