Binance

Binance heeft zijn officiële emoji verwijderd nadat die voor commotie zorgde. Het icoontje leek te sterk op een hakenkruis.

Advertentie

Het ging om een emoji die automatisch op Twitter verscheen bij berichten waarin de hashtags #binance en #bnb gebruikt werden. Binance, een van de grootste beurzen voor cryptomunten, had die emoji wellicht met onschuldige bedoelingen in het leven geroepen. Als de duivel ermee gemoeid was, gebeurde dat ook nog eens op 20 april, de verjaardag van (jawel) Hitler.  

Om alle schijn van politieke incorrectheid te vermijden, heeft Binance de emoji dan toch laten verwijderen. Er circuleren wel nog screenshots op Twitter. Het lijkt ons sterk dat er kwade bedoelingen achter zaten, maar het stuitte heel wat gebruikers tegen de borst. 

De keuze voor de vorm van de emoji is wel ongelukkig te noemen. De afbuigende strepen langs een geel vierkant doen inderdaad denken aan het nazisymbool, maar wie zijn geschiedenis kent, weet dat het symbool veel verder teruggaat. Het dateert van de oude Indubeschaving en had tot voor nazi-Duitsland geen negatieve connotatie. Het stond symbool voor levenskracht, geluk en heiligheid. 

Binance: “Dit is beschamend” 

“Wel, dat was overduidelijk beschamend”, reageert Binance nog via Twitter. “We weten niet hoe die emoji aan de verschillende controles is ontsnapt, maar we hebben onmiddellijk actie ondernomen en het teken offline gehaald”, klinkt het. Binance werkt aan een nieuw ontwerp.