Nieuws

TikTok verscheept data naar China

TikTok
© ByteDance
Bij TikTok werken ze aan een nieuwe gebruikersovereenkomst waarin voor het eerst duidelijk wordt wat er precies met gebruikersgegevens gebeurt. Wat blijkt? Europese gegevens kunnen gedeeld worden met Chinese werknemers.

TikTok – of Douyin, zoals de app in China heet – bestaat sinds september 2016. In China werd de app vrij snel gemeengoed, waarop het moederbedrijf ByteDance ook een variant voor de Westerse markt lanceerde. Sinds 2019 valt de app met meer dan een miljard dagelijkse gebruikers niet meer weg te denken uit het socialemedialandschap. Ook vandaag behoort TikTok tot de meest gedownloade apps uit zowel de Apple App Store als de Google Play Store.

Nieuwe gebruikersovereenkomst

De nieuwe gebruikersovereenkomst gaat in vanaf december, zo deelt The Guardian mee. In het document is TikTok voor het eerst heel wat transparanter over wat er precies met gebruikersgegevens gebeurt. Concreet maakt het bekend dat buitenlandse, niet-EU werknemers toegang krijgen tot data van Europese gebruikers. Concreet gaat het om werknemers in Brazilië, Canada, Isräel, de Verenigde Staten, Singapore en China die je gegevens zullen kunnen inkijken. TikTok kwam eerder al in opspraak omdat het gegevens van minderjarige gebruikers deelde met China. Hierdoor werd TikTok ook het onderwerp van een onderzoek door de Europese privacywaakhond DPC.  

Naar eigen zeggen verscheept TikTok de data zodat ze het platform ‘consistenter, leuker en veiliger’ kunnen maken. De gegevens kunnen onder andere gebruikt worden om geautomatiseerde accounts op te sporen en om te controleren of de algoritmes hun werk wel doen, zo wil TikTok er onder andere voor zorgen dat het meer relevante content kan aanbevelen.

Banden met China

TikTok ligt in Westerse landen al langer onder vuur vanwege de banden met China. ByteDance zelf houdt vol dat de app grondig verschilt van het Chinese Douyin en dat de Chinese overheid niets met TikTok te maken heeft. Forbes wees echter uit dat heel wat werknemers van ByteDance ooit werkzaam waren bij de Chinese staatsmedia. Sommige werknemers zouden zelfs nog steeds in die propagandamolen meedraaien. In 2020 dreigde Amerikaans president Donald Trump nog met het verbieden van de app vanwege de innige banden tussen overheid en bedrijf. Tegenwoordig wordt de Amerikaanse data beter beschermd en worden de algoritmes voor de Verenigde Staten door het Amerikaanse Oracle onder de loep genomen, al is ook dat systeem niet helemaal waterdicht.

Voor Europese gebruikers zijn er ook heel wat wetten die data moeten beschermen, waaronder de GDPR. Bij TikTok zeggen ze zich volledig aan deze regelgeving te blijven houden. Alle Europese data zou met de ‘hoogste zorgvuldigheid’ overgemaakt worden en slechts door een bepaald aantal werknemers bekeken worden.

gdprnieuwsontspanningslidertiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren