Steeds meer mensen gebruiken Samsung… als wachtwoord
We gaan stilaan richting december. En met die laatste weken duiken ook de typische eindejaarslijstjes op. Dat is niet anders in de digitale wereld. Zo verzamelde NordPass, gespecialiseerd in online beveiliging, opnieuw de meest gebruikte wachtwoorden van het jaar.
Makkelijk te kraken
Opvallende stijger in die lijst is ‘samsung’, inderdaad, vaak met alleen kleine letters. Het populaire merk ging van plaats 198 in 2021 naar de 78e stek in de ranking. Het is niet ongebruikelijk (maar ook niet aan te raden) om een merknaam als wachtwoord te gebruiken: ‘google’ stond bijvoorbeeld op de 165e plaats vorig jaar. En werd dit jaar in de top 200 vervangen door ‘googledummy’ op plaats 145.
Extra frappant is dat de studie werd uitgevoerd in 30 landen, maar niet in Zuid-Korea, het thuisland van Samsung. Het meest populaire wachtwoord is volgens de studie trouwens nog steeds ‘password’…
Wachtwoorden als ‘samsung’, andere merknamen of eenvoudige woorden van amper 7 letters zijn volgens specialisten op een seconde (!) te kraken. Dat geldt ook bij voor de hand liggende cijfercombinaties, namen van beroemdheden of van je huisdier.
België
België zat wel bij die dertig landen en ook bij ons doken dezelfde opvallende en – laat ons eerlijk zijn – luie wachtwoorden op. Nog steeds bovenaan de lijst hier: ‘123456’. Maar ook bij de Belgen haalde ‘password’ de top tien, net als ‘azerty’.
Hoe het wel hoort
Ondanks de vele waarschuwingen zijn zulke wachtwoorden dus nog steeds gemeengoed. Je zou er ook van versteld staan hoeveel mensen datzelfde, makkelijke, wachtwoord ook nog eens gewoon overal gebruiken. De voornaamste reden hiervoor is ongetwijfeld gemak.
Maar een deur niet op slot doen is ook makkelijk, net als een raam laten openstaan. En toch zijn dat dingen die we zelden doen. Want dat is fysiek, dat zie je. Een wachtwoord niet.
Je zou het een gewone inbreker dus niet makkelijk maken, doe hetzelfde voor een digitale variant. Verander geregeld je wachtwoorden om te beginnen. Beperk je niet tot alleen letters of cijfers, maar combineer ze ook met elkaar. En dan nog liefst met spaties, leestekens en symbolen ertussen. Hoofdletters gebruiken is ook altijd een goed idee.
Wil je jezelf daar niet mee bezighouden, kan je altijd een wachtwoordmanager downloaden die voor jou combinaties genereert en ze opslaat.
In 2023 willen we jouw wachtwoorden dus niet meer in die top 200 van NordPass zien!
Meer lezen: Android en Google Chrome maken wachtwoorden overbodig