Nieuws

Colruyt test onbemand voertuig

Colruyt Group debuteert eigen onbemande auto op de openbare weg.

De Belgische supermarktketen deed gisteren in Londerzeel de eerste test met een zelfrijdend voertuig. Het project is geënt op hun online bezorgdienst Collect&Go.

Autonome geschiedenis

Het idee van een zelfrijdende auto is niet iets van de laatste jaren. Uiteindelijk wil de mens uitvindingen steeds uitbreiden en verbeteren. Al in 1939 kwam de Amerikaan Norman Bel Geddes op de proppen met een voertuig dat zelfstandig bewoog via magneten in het wegdek. Het was onderdeel van de Wereldtentoonstelling van New York in 1939, voorgesteld door General Motors. In de jaren ’50 spitten ze dat idee zelfs nog verder uit.

Het idee van een zelfrijdende auto werd verder onderzocht tijdens de jaren ’60 in het VK en de jaren ’70 in Japan. Nog een decennium later werkte Mercedes mee aan zo’n project in Duitsland. Het concept is niet zo oud als de automobiel zelf, maar veel scheelt het dus niet.

Clevon

En nu is er de CLEVON 1 van Colruyt, door het Estse bedrijf Clevon. Dit onbemande voertuig is een combinatie van bediening op afstand en een automatische piloot. Dus niet 100% autonoom. De focus ligt op e-commerce, met toepassingen voor bezorgdienst Collect&Go. De afgelopen jaren werden services als dit een stuk uitgebreider en die groei gaat zich alleen maar verderzetten.

Het project is een volgende stap in de technologische evolutie van de retailer. Initiatiefnemer voor deze en andere vernieuwingen is Smart Technics, een technologie-start-up binnen de groep.

De test

De CLEVON 1 werd eerst autonoom op de parking getest, om vervolgens met afstandsbediening de openbare weg op te gaan. De rit bleef beperkt tot het grondgebied Londerzeel. Ze ging er van het distributiecentrum tot aan het lokale afhaalpunt van Collect&Go. De 4 kilometers die onbemand werden afgelegd vormen meteen een primeur én een record voor België.

Zowel lokale politie als gemeentebestuur waren op de hoogte en werden bij de test betrokken. Ook de FOD Mobiliteit was betrokken, voor de vergunning. En eventuele risico’s op het traject werden berekend door verkeersinstituut VIAS. Veiligheid voor alles!

De CLEVON 1 op pad

Zo werkt het

De CLEVON 1 is voorzien van zes camera’s: drie vooraan, één achteraan en twee zijcamera’s. Het voertuig is verder ook uitgerust met radars voor korte en lange afstand. Die dienen om obstakels te detecteren en onderscheiden. De radars worden eveneens ingezet om afstanden te meten. Clevon voegt alle informatie samen via diepe neurale netwerken. Zo kan het voertuig een dynamische omgeving waarnemen en identificeren.

Via 4G kan een operator vanuit de controleruimte communiceren met de auto. Voor de zekerheid werd er gewerkt met twee simkaarten van evenveel providers. De bedoeling is dat 1 operator in de toekomst meerdere voertuigen tegelijk kan besturen.

De topsnelheid is 50km/u, maar voor de test was overeengekomen om die te beperken tot de helft daarvan.

Verdere plannen

Deze eerste succesvolle test wekte alvast de interesse op van Colruyt. Verdere tests moeten nog wel een beter beeld geven van een eventuele inzetbaarheid. Een tekort aan chauffeurs, hoge transportkosten en de focus op innovatie spelen allemaal mee in die beslissing.

Meer lezen: Slechts 3 op 10 Belgen zou nu al in zelfrijdende wagen stappen

4gautonome wagenautonoom rijdenClevonmobiliteitnieuwsSmart Technicszelfrijdende auto

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren