Slechts 3 op 10 Belgen zou nu al in zelfrijdende wagen stappen

rijden in zelfrijdende wagen
Image Credit: Mario Guti, iStock
Uit een lezerspoll blijkt dat de gemiddelde Belg nog niet echt warm loopt van de zelfrijdende wagen. De technologie moet zich nog bewijzen.

Zelfrijdende wagens. De term heeft nog steeds een futuristische bijklank, maar het komst steeds dichterbij. Wagenfabrikanten zoals Tesla investeren grove middelen in het ontwikkelen van software en sensoren die een wagen in staat moeten stellen om op zelfstandige basis beslissingen te nemen tijdens het rijden. De uitrol van 5G-netwerken overal ter wereld moet de zelfrijdende wagen in een stroomversnelling doen komen. Hoeven we binnenkort nog maar een knop in te duwen om op onze bestemming te geraken? Wij vroegen aan onze lezers of zij nu al een ritje zouden maken met een zelfrijdende wagen.

340 respondenten namen deel aan het onderzoek, met zeer verdeelde resultaten. Drie op tien Belgen ziet het al helemaal zitten om in een zelfrijdende wagen te stappen. Voor een andere drie op tien neemt een zelfrijdende wagen al het rijplezier weg en zij verkiezen om nog gewoon zelf achter het stuur te zitten. Er is slechts een 1% die zich eerst nog wat moet inlezen over de technologie alvorens tot een besluit kunnen komen.

Zelfrijdende wagen moet zich nog bewijzen

Het leven is echter zelden een zwart-wit verhaal en ook in deze discussie is dat het geval. De grootste groep van ongeveer 40% houdt de bal voorlopig nog in het midden. Zij vinden het nu nog te vroeg, maar als de technologie van zelfrijdende wagens zich de komende jaren kan verbeteren zouden zij het misschien nog wel overwegen.

Daar valt zeker wat voor te zeggen. De problemen die Tesla ondervindt met hun Autopilot- en Full Self Driving-modus tonen aan dat de technologie nog lang niet op punt staat. Er zijn in de Verenigde Staten al veel accidenten voorgevallen met chauffeurs die niet meer aan het opletten waren omdat ze de controle aan hun wagen hadden overgelaten. Verkeersveiligheidsorganisaties storen zich dan ook aan de term ‘zelfrijdende wagen’ omdat die chauffeurs een vals gevoel van veiligheid geeft. Ook als je in autopiloot aan het rijden bent, moet je nog altijd aandachtig blijven voor wat er zich op de weg afspeelt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business