Parler ontslaat meerderheid van personeel
Parlement Technologies, het moederbedrijf van Parler, heeft nog zo’n 20 werkkrachten in dienst na de ontslaggolf, dat meldt The Verge. Volgens de website vielen de ontslagen vlak voor het einde van het jaar en nadat bekend werd dat Kanye West – tegenwoordig bekend als Ye – het platform niet zou overnemen. Dat Ye Parler niet overnam had volgens een woordvoerder van het platform alles te maken “met de zakelijke omstandigheden” van de rapper.
Intussen lijkt zich echter een ander beeld af te tekenen. Parler begeeft zich met zijn claims voor ‘vrije spraak’ op glad ijs voor adverteerders. Die zijn bang dat hun merk in verband gebracht wordt met de extremistische gedachten die op het platform vloeien. Maar weinig adverteerders zijn bereid om die gok, van de toekomst van hun brandimago, te wagen en beslissen niet te adverteren op Parler. Deze beslissing pakt op gelijke wijze uit voor Truth Social, het sociale medium van oud-President Trump, dat al langer in zwaar weer verkeert.
Nu Parler dus ook geen extra geldinjectie ontving van Ye lijkt die weerstand kritiek uit te pakken. De vraag is dan ook hoelang Parlement Technologies het nog uithoudt onder deze omstandigheden. Op een reactie rondom de situatie hoeven we niet snel te wachten. Parler verbrak het contract met zijn externe woordvoerder, zo schrijft The Verge.
Van sociaal medium tot clouddienst
Het verleden van Parler was alvast niet zonder obstakels. Begin 2021 besloten Amazon, Apple en Google om het platform van hun diensten te weren. Parler moest hierdoor in korte tijd op zoek naar andere hosting en verdween van de populaire appwinkels. Gezien je op iOS geen apps kan sideloaden, was de dienst hierdoor lange tijd niet beschikbaar voor iOS-gebruikers. Op Android was de app weliswaar niet beschikbaar in de Play Store, maar kon je hem nog wel via een apk-bestand installeren.
Vlak na dat akkefietje met Amazon besloot Parler bovendien zijn eigen hosting te starten. Die zou, in tegenstelling tot de diensten van concurrenten, ‘uncancellable’ zijn. Hiermee doelde de partij op het ‘cancellen’ van extreme geluiden in de samenleving, een begrip dat regelmatig door extreemrechts en -linkse kampen wordt gebruikt.