iPhone belt hulpdiensten tijdens skiën en snowboarden
De voorbije maanden heeft Apple heel wat moeten sleutelen aan zijn crashdetectie-functie. Meer dan eens werd de functie geactiveerd wanneer dat niet de bedoeling was. Op zich zou dat geen probleem zijn, ware het niet dat de iPhone dan meteen de hulpdiensten waarschuwt. Afgelopen weken rukten heel wat hulpdiensten op die manier uit naar skigebied. Wat blijkt? Skiën en snowboarden blijkt de crashdetectie te activeren.
Het is niet de eerste keer dat de functie per ongeluk geactiveerd werd. In de begindagen bleek dit zodanig veel te gebeuren dat Apple een veiligheidsmechanisme invoerde: nog voor de hulpdiensten ingeschakeld worden, krijg je de kans om het alarm af te blazen. Zo kan je ook na een auto-ongeval aangeven dat alles in orde is en dat je geen hulpdiensten nodig hebt. Daarvoor krijgen gebruikers een melding op hun telefoon. Swipen ze die na 20 seconden niet weg, wordt automatisch een ambulance gecontacteerd.
Skiën en snowboarden
Meestal werkt dit veiligheidsmechanisme erg goed. De ingebouwde crashdetectie heeft dan ook al daadwerkelijk levens gered. Toch kent het systeem duidelijk zijn mankementen: als je telefoon niet binnen handbereik ligt, kan je de hulpoproep niet tijdig annuleren. Dat was eerder al het geval voor iPhone-gebruikers die rollercoasters namen. Tijdens het skiën of snowboarden zit je telefoon dikwijls ook ver weggestopt, onder verschillende lagen warme kleding. Om dan binnen de 20 seconden een noodmelding te annuleren is onbegonnen werk.
Dat merken ze bij ziekenhuizen in de buurt van ski-resorts: daar hebben ze de laatste tijd vaker met dit soort onnodige oproepen te maken. In het ambulancecentrum krijgen ze dan een telefoontje met een geautomatiseerd bericht waarin de coördinaten van je iPhone meegedeeld worden. Meer informatie wordt er doorgaans niet gegeven, waardoor de hulpdiensten genoodzaakt zijn om uit te rukken.
Crashdetectie uitschakelen?
De vraag is natuurlijk of je crashdetectie moet uitschakelen. Op zich is dat een optie: je kan de functie zelf gaan uitschakelen in de instellingen van je iPhone. Alleen moet je ze daarna ook weer zelf activeren. Als je de functie uitschakelt, zet dan ook meteen een reminder om crashdetectie weer in te schakelen. De functie zou zomaar je leven kunnen redden.
- Lees ook: Valdetectie wordt in Wear OS ingebakken
De kans is groot dat het euvel tegen de krokusvakantie verholpen is: Apple kan namelijk een software-update uitsturen die ervoor zorgt dat crashdetectie rekening houdt met de plotselinge bewegingen van skiën of snowboarden. Zoiets deden ze in het verleden ook al: in iOS 16.2 zat een update die de crashdetectie minder gevoelig maakte.