Apple brengt na iOS 16.1 en iPadOS 16.1 nu ook de bèta voor iOS 16.2 uit, met een blik op wat de volgende update zal brengen.


Nieuwe app

De meest opvallende verandering voor de bèta van iOS 16.2 is dat er plots een nieuwe app op het startscherm staat. Die heet Freeform en zal niet alleen beschikbaar zijn op smartphones en tablets, maar ook op MacBooks met macOS Ventura.

Freeform app in iOS en iPadOS 16.2
De nieuw Freeform-app. © Apple

In Freeform kan je met meerdere mensen tegelijk aan een document werken. Aanpassingen worden dan in realtime doorgevoerd, zodat iedereen altijd weet wat er aan het gebeuren is. Het is in de app mogelijk om simpele notities te maken, maar je kan ook schrijven, tekenen en verschillende vormen invoegen. Kortom: zo goed als alles is mogelijk in deze nieuwe samenwerkingsapp van Apple.

Woning

Ook de Woning-app maakt enkele veranderingen mee in iOS 16.2. Hoewel Woning vooral onder de motorkap aangepast wordt, zal het gebruikers van de app meteen opvallen. De Woning-update staat namelijk apart van iOS 16.2 en is volledig opt-in. Je zal dus, bij het openen van Woning, gevraagd worden of je de update wil installeren. Er zijn geen gevolgen voor wie de update niet installeert.


De update brengt een nieuwe architectuur naar Woning die jouw smarthome betrouwbaarder moet maken. Volgens Apple zorgt de nieuwe architectuur er namelijk voor dat smarthome-apparaten niet alleen sneller en beter reageren, maar ook samenwerken. Zorg er wel voor dat alle andere apparaten waarmee je een woning wil aansturen naar iOS 16.2 of iPadOS 16.2 geüpdatet zijn – anders kan je die niet meer gebruiken om je woning aan te sturen. Met de nieuwe update zal ook je iPad niet meer als HomeKit Hub kunnen functioneren.

Stage Manager

Gebruikers met een M1- of M2-iPad krijgen met iPadOS 16.2 nog een extra cadeau van Apple. De werking van Stage Manager, de multitaskfunctie die in iPadOS 16 werd geïntroduceerd, wordt uitgebreid. Dat mag je letterlijk nemen: in de nieuwste update kan je de functie gebruiken met externe beeldschermen. Het aantal apps dat je naast elkaar open kan hebben staan wordt op die manier verdubbeld van vier naar acht.

Andere updates

De bèta van iOS 16.2 brengt nog enkele andere veranderingen mee. In het scherm ‘Instellingen > Algemeen > Software-update’ wordt nu duidelijker weergegeven welke softwareversie je precies geïnstalleerd hebt. De tekst is nu vetgedrukt, waardoor hij beter te lezen is. Apple sleutelt ook aan de crashdetectie die ze met de iPhone 14 introduceerden. Gebruikers zullen nu kunnen melden wanneer die SOS-functie onbedoeld geactiveerd wordt. Met die gegevens wil Apple voorkomen dat dat in de toekomst nog gebeurt.


Arthur is gepassioneerd door muziek, films en games en linuxgebruiker in zijn vrije tijd. Volgens hem zit achter alles, ook de nieuwste technologie, een verhaal dat hij met plezier uitpluist.