Wikipedia krijgt make-over
Wikipedia wordt deze maand 22 jaar. De afgelopen tien jaar kregen bezoekers steevast dezelfde lay-out te zien als ze naar informatie zochten. Nu, voor het eerst in een decennium, past Wikipedia die herkenbare look aan. Het nieuwe uiterlijk moet de website makkelijker navigeerbaar maken en moet er uitnodigend uitzien. De make-over wordt stilaan uitgerold en is eerst beschikbaar voor de Engelstalige Wikipedia.
Veranderingen
Op zich is er niets op fundamentele wijze aangepast. Zo is er nog steeds een inhoudstafel bij Wikipedia-artikelen, alleen is deze van plaats veranderd. In plaats van bovenaan het artikel, verschijnt de inhoud nu in de zijbalk. Terwijl je een artikel aan het lezen bent, scrollt deze inhoudstafel mee met de rest van de pagina. Zo heb je altijd in het oog waar je ergens in het artikel zit. Staat er zoveel informatie in de zijbalk dat deze je afleidt van het artikel? Dan heb je ook de optie om de inhoudstafel in te klappen. Op die manier blijven enkel de grote koppen van het artikel zichtbaar. Wil je wat nauwkeuriger kunnen navigeren op de Wiki-pagina, dan kan je de inhoudstafel ook weer uitbreiden.
Wikipedia haalt dan weer de optie om van taal te wisselen uit de zijbalk. Die verschuift naar rechtsboven de artikels. Wanneer je er op klikt krijg je een pop-upvenster te zien met alle beschikbare talen. Voorheen kon je de taal wisselen door in de zijbalk op de juiste taal te duwen. Deze verandering zorgt er dus voor dat Wikipedia-artikels veel minder druk zullen ogen. De header bovenaan de pagina zal ook mee scrollen terwijl je een artikel aan het lezen bent, al moet je hiervoor wel ingelogd zijn bij je Wikipedia-account. Op die manier heb je de functies om artikels te verbeteren en aan te passen altijd bij de hand.
Daarnaast werd er ook aan de zoekfunctie gesleuteld. Vanaf nu worden ook beelden en hun beschrijvingen geïndexeerd. Dat maakt het makkelijker om artikels terug te vinden. Je hoeft dus niet langer van een artikel door te klikken om een bepaalde afbeelding op te zoeken.
Veel kritiek
De nieuwe look voor Wikipedia is nog niet voor iedereen beschikbaar, of er is al hevige kritiek op geuit. Volgens verschillende mensen is de nieuwe look dan ook een achteruitgang. Nochtans werd er lang aan de nieuwe look gewerkt: in de forums over de nieuwe look zouden in totaal zo’n 200,000 woorden gewisseld zijn. Daarmee evenaart de Wikipedia-discussie over de nieuwe look dikke boeken van schrijvers als Dostojewski. Veel hebben de discussies echter niet gebaat. Swahili-sprekende Wikipediagebruikers hebben bijvoorbeeld een stemming georganiseerd over de nieuwe look. In de stemming werd de nieuwe Wikipedia unaniem naar de vuilbak verwezen. Er wordt dan ook officieel gevraagd om terug op de oude look over te schakelen.
- Lees ook: Nieuwe look Android Auto wordt uitgerold
Als je de nieuwe look van Wikipedia maar niets vind, word je niet aan je lot overgelaten. De encyclopedie biedt heel wat opties om zelf je ervaring op maat te voorzien. Voor het aankleden van je encyclopedie is er – jawel! – een Wikipedia-pagina.