TikTok-medewerkers kunnen videoviews kunstmatig ophogen
Volgens Forbes mogen medewerkers zelf beslissen bij welke video’s de views kunstmatig verhoogd worden. Intern staat de TikTok-functie bekend als ‘heating’. Naar buiten toe sprak het bedrijf nooit over het kunstmatig verhogen van statistieken. TikTok-moederbedrijf ByteDance stelt juist dat video’s enkel worden voorgeschoteld op basis van het algoritme. Nu blijkt daar dus het een en ander op af te dingen.
De Amerikaanse nieuwssite schrijft specifiek over de toepassing van het ‘heating’-beleid in de VS. Of TikTok die functie ook in Europa en andere regio’s heeft gebruikt, is niet bekend. Voor TikTok was de functie met name handig om de banden met influencers warm te krijgen of houden. Door views van hun video’s kunstmatig te verhogen, konden TikTok en ByteDance snel nieuwe influencers aan zich binden. Het platform heeft de functie volgens Forbes ook ingezet om influencers in de schijnwerpers te zetten waar het een deal mee wilde sluiten.
TikTok en ByteDance zouden de functie bovendien hebben ingezet om de richting van het platform te veranderen. Het bedrijf gaf naar verluidt een helpende hand aan content die geen muziekvideo’s betrof. Zulke video’s verschenen vaker op For You-pagina’s van gebruikers om andere creators aan te zetten meer van dat soort video’s te maken. Muziekvideo’s verdwenen hierdoor steeds meer naar de achtergrond en definiëren niet langer het sociale medium.
‘TikTok focust op transparantie’
Het is opvallend dat dit juist nu naar buiten komt. In december kondigde TikTok aan dat je bij iedere video op de For You-pagina kan terugvinden waarom jij hem te zien krijgt. Hiermee hoopt het sociale medium gebruikers transparantie te geven over de geserveerde content en de wijze waarop je data bij contentselectie wordt ingezet. Heating, dus het kunstmatig verhogen van de views, wordt niet als factor gezien voor het verschijnen op de For You-pagina. Ongeweten is of TikTok dit bewust uit de prompt heeft gelaten, of dat het simpelweg niet door het systeem wordt gedetecteerd.
Volgens het platform bevat de ‘Waarom zie je deze video?’-kaart factoren als eerder bekeken-, gedeelde-, of gelikte content, geplaatste reacties en zoektermen.