Nieuws

TikTok legt algoritmen ter controle voor bij overheid VS

TikTok
In de hoop een blokkade in de VS te ontwijken komt TikTok-moederbedrijf ByteDance ditmaal met een voorstel waarin de overheid in de VS streng toezicht op het platform mag houden.

Nadat de Indiase overheid in 2020 een verbod op TikTok doorvoerde lijkt de Amerikaanse overheid eenzelfde richting op te gaan. Onder President Trump werd al eens de poging gewaagd om TikTok te verbannen en nu ligt er zelfs een officieel wetsvoorstel om de blokkade te regelen. Ook werd al tot een TikTok-verbod besloten op overheidstelefoons in de VS. ByteDance hoopt de situatie intussen nog te kunnen sussen en heeft een voorstel ingediend om zorgen omtrent de app weg te nemen.

Het voorstel van TikTok-moederbedrijf ByteDance omvat om te beginnen een volledige controle van het contentalgoritme. Dit algoritme wordt gebruikt om content op de tijdlijn te serveren. ByteDance stelt dat de Amerikaanse overheid een onafhankelijke ‘monitor’ (audit, nvdr.) mag uitvoeren op zijn algoritme. Dat meldt The Wall Street Journal. Kosten van de audit worden door ByteDance betaald. Het lijkt daarbij niet op een éénmalige aangelegenheid – TikTok wil een systeem opzetten waarmee het algoritme regelmatig gecontroleerd kan worden.

TikTok als Amerikaans bedrijf

ByteDance plant verder een overheveling van de Amerikaanse bedrijfsprocessen naar een aparte, in de VS gevestigde, onderneming. Bij dat bedrijf zullen ongeveer 2.500 medewerkers werkzaam zijn. Alle personeelsleden zullen aan strenge voorwaarden moeten voldoen die ByteDance wil opzetten in samenwerking met de Amerikaanse overheid. Het volgt daarbij de ‘International Traffic in Arms-regulations’ van de Amerikaanse overheid. Indiensttreding van Chinese medewerkers is daardoor uitgesloten.

Uitgesloten is ook dat Amerikaanse gebruikersdata overzees wordt verwerkt. Oracle zal alle data van TikTok-gebruikers in de VS verwerken. Oracle verwerkt niet alleen de gebruikersdata maar krijgt ook toegang tot de systemen van TikTok. Problemen met de software of mogelijke beveiligingslekken die zich in de systemen bevinden, kunnen zo makkelijk worden opgespoord. Het bedrijf spendeerde 1,5 miljard dollar om de Amerikaanse bedrijfstak op te richten. China-sceptici vragen zich wel af of deze maatregelen voldoende zijn om de overheid te overtuigen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business