Samsung Galaxy S23 kiest voor slomere updatetechniek
Seamless updates is niet bepaald een nieuwe functie in Android. Google introduceerde de functie in 2016 om de installatie van Android-updates te versnellen. Het protocol zorgt er immers voor dat de update al wordt geïnstalleerd alvorens je je telefoon moet herstarten. Het opstarten duurt hierdoor veel minder lang dan voordien het geval was. Voordat gebruikers daarvan nut ondervinden moeten fabrikanten de functie wel eerst aan hun software toevoegen. Samsung is nu één van de laatste fabrikanten die blijft tegenstribbelen.
Snelle updates Galaxy S23
Volgens Computer Base-journalist Nicolas La Rocco ondersteunt de Samsung Galaxy S23 Ultra nog altijd niet het Seamless updates-protocol. La Rocco deed geen uitspraken over andere toestellen in Samsungs Galaxy S23-reeks, het is daarmee onbekend of die conclusie voor alle modellen geldt. Dat ligt wel in de lijn der verwachting, gezien de software van topmodellen zo goed als gelijk aan elkaar is.
Concreet betekent dit dat Samsung ook dit jaar vasthoudt aan de verouderde updatemethode; het installeren van software-updates neemt daarmee meer tijd in beslag voor de gebruiker. Bovendien verbiedt Google het gebruik van de oude updatemethode voor toestellen die geleverd worden met Android 13. Rahman vraagt zich af hoe Samsung de verplichting van Seamless updates heeft omzeild, gezien de Galaxy S23 geleverd wordt met One UI 5.1 gebaseerd op Android 13.
Gezien de functie vermoedelijk geprogrammeerd moet worden voordat de eerste toestellen uit de fabriek rollen, kan Samsung de functie niet plots gaan ondersteunen. Je hoeft dus geen update voor One UI op de Galaxy S23 te verwachten die Seamless updates en de benodigde A/B-partities naar de smartphone brengt.
Nadelen Seamless updates
Dat Samsung en andere fabrikanten het protocol sinds 2016 links lieten liggen, heeft alles te maken met de ruimte die het inneemt op het opslaggeheugen. Voor Seamless updates gebruikt Google een techniek genaamd A/B-partities. ‘A’ is daarbij de systeempartitie en ‘B’ werkt als updatepartitie. Een update wordt bij Seamless updates eerst op de B-partitie geïnstalleerd; tijdens de hertstart worden de B- en A-partities omgewisseld en wordt B de systeempartitie. Ingewikkeld is het niet, maar het neemt wel extra opslagruimte in beslag. Opslagruimte die leegstaat als er geen update wordt geïnstalleerd.
Je kan de B-partitie ook niet gebruiken om apps of andere bestanden op te slaan. Die concessie doen fabrikanten liever niet, gezien gebruikers elke byte van de kostbare opslag zelf willen volstoppen. De meest recente versie van Seamless updates heeft veel minder opslaggeheugen nodig en is dus verplicht vanaf Android 13. Nu Samsung deze verplichting heeft omzeild, weten we gelijk hoeveel dat waard is.