Nieuws

Google lanceert Android-updates die geen opslagruimte innemen

Google introduceert een vernieuwd systeem dat de nood aan extra opslagruimte zo goed als overbodig maakt wanneer je Android-updates binnenhaalt.

Om ervoor te zorgen dat gebruikers te allen tijde een update of veiligheidspatch op hun Android-toestel kunnen zetten, verbetert Google het updatesysteem van het OS. Dankzij het handige gebruik van streaming neemt een update daarbij nog maar een fractie aan ruimte in. Google heeft plannen om de optie naar alle Android-toestellen met Nougat te brengen, maar er zit een addertje onder het gras. Website Ars Technica spotte de nieuwigheid als eerste.

Naadloze updates

Wanneer je een update binnenhaalt, worden de bestanden tijdens het downloaden tijdelijk op de gebruikers-opslagpartitie gezet. Nadat de download voltooid is, flasht Android de update naar de systeempartitie. Omdat het updatebestand dus eerst tussen je foto’s, video’s en apps terecht komt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte beschikbaar hebt om de download te parkeren. In die situatie toont Google je een waarschuwing om eerst ruimte vrij te maken.

Met Android 7.0 introduceerde Google een functie genaamd Seamless Updates, ook wel A/B updates genoemd. De functie verdubbelde de systeempartitie: je krijgt een ‘systeem A’ en een ‘systeem B’. Dankzij die opdeling is het mogelijk om je smartphone te blijven gebruiken terwijl je een update downloadt en installeert. Wanneer je op systeem B de update installeert, kan je nog altijd voort blijven werken met systeem A. Om het updateproces te voltooien moet je je telefoon enkel opnieuw opstarten. Google bouwt de Seamless Updates nu verder uit, met de mogelijkheid om updates rechtstreeks te streamen naar een van de systeempartities.

Streamen

[related_article id=”215327″]

Met de toevoeging van streaming hoeft een update niet meer tijdelijk op de gebruikerspartitie te staan: het schrijft de code meteen naar het systeem. Er is enkel nog een fractie van de gebruikersopslag nodig, zo’n 100 kilobyte. Heb je echt geen overschot in je geheugen, dan kan je door de caches van je apps op te ruimen de nodige ruimte vrijmaken.

De vraag is natuurlijk wie gebruik zal kunnen maken van updatestreaming. Dat is nog niet helemaal duidelijk. Google lanceerde Seamless System Updates met Android Nougat, maar enkel de Pixel-telefoons maken in de praktijk gebruik van het gedeelde partitiesysteem. In de online documentatie van het updatesysteem staat te lezen dat Google de streamingfunctie wil uitrollen op Android via een update van de Google Play Services op “Android 7.0 en later”.

Het is echter onwaarschijnlijk dat Google het A/B systeem via een update zal introduceren, omdat repartitionering een te ingrijpende verandering is om over-the-air te doen. Aangezien de beide samenhangen, is het niet duidelijk – afgezien van Pixel-eigenaars – wie zal kunnen profiteren van het vernieuwde updatesysteem. Er is een grote kans dat gestreamde updates enkel op nieuwe telefoons mogelijk zullen zijn, als fabrikanten ervoor opteren om het A/B systeem op hun toestellen te implementeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business