Opera voegt ChatGPT toe voor webpagina-samenvattingen
Opera is niet de eerste browser die ChatGPT-functies toevoegt. Vorige week raakte bekend dat de Edge-browser voortaan een knop krijgt om snelle ChatGPT-zoekopdrachten in Bing uit te voeren. Hoewel Opera nu eveneens gebruikmaakt van de GPT-technologie van OpenAI, is de inzet wel een pak anders. De browser gebruikt het AI-hulpmiddel namelijk om webpagina’s samen te vatten.
In de adresbalk van Opera verschijnt hiervoor binnenkort een ‘Verkort’ knop, dat meldt een Opera-woordvoerder tegen The Verge. Een demovideo gepubliceerd door de browsergigant toont de ChatGPT-chatbot aan het werk. Output: de belangrijkste nieuwsfeiten uit het artikel samengevat in een aantal bulletpoints. Voor welke webpagina’s ChatGPT straks samenvattingen kan bieden, is niet bekendgemaakt. Verder blijft het ongeweten of gebruikers vervolgvragen op de samenvatting van ChatGPT kunnen stellen.
Opera: meer AI-functies op komst
Per Wetterdal, Opera’s head of strategic partnerships, is enthousiast over de uitrol van nieuwe AI-ontwikkelaarsprogramma’s als Google Bard. Wetterdal verwacht dat kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan het bieden van browserervaringen die “niet zo lang geleden onmogelijk leken”. Meer AI-aangedreven functies zitten volgens de Opera-woordvoerder alvast in de pijplijn. Om welke functies het gaat en hoe ze eruit komen te zien, is niet bekend.
Samenvattingen in Opera zijn binnenkort zeker en vast voor iedereen beschikbaar. Een datum voor de definitieve uitrol heeft de browserontwikkelaar niet gegeven. Vrees dus niet als je de functie nog niet in je browser terugvindt: de update komt eraan. Goed om te weten is dat de chatbot ook in het Nederlands (en Frans) werkt. Nederlandse webpagina’s kun je straks dus ook moeiteloos laten samenvatten door de AI-tool.
Integraties van ChatGPT
ChatGPT trok de voorbije maanden niet alleen de aandacht van het publiek: ook techgiganten zien, na enkele huiverige gedachten, heil in de AI-toolkits. Microsoft besloot intussen al 1 miljard dollar in GPT-ontwikkelaar OpenAI te pompen. Intussen gebruikt Microsoft OpenAI’s GPT-pakketten om zijn eigen software, zoals Microsoft Teams (Premium), net iets slimmer te maken.
Met de investering van Microsoft, is de AI-race officieel geopend. Google introduceerde de voorbije week zijn eigen chatbot, Bard, en ook de Chinese techgigant Alibaba werkt aan zijn eigen AI-tool.