Data ASML gestolen door Chinese ex-medewerker
ASML is wereldwijd koploper op het gebied van geavanceerde chipmachines. Het Nederlandse bedrijf is zelfs de enige partij die de meest geavanceerde EUV (Extreme Ultraviolet)-techniek in de vingers heeft. De techniek is daarmee van ongekende waarde en vormt een interessant object voor bedrijfsspionage. Spionage die vaak wordt uitgevoerd door ‘Chinese medewerkers’ die jarenlang in het bedrijf infiltreren om belangrijke gegevens door te spelen aan buitenlandse entiteiten.
Bedrijfsspionage bij ASML
ASML schrijft in zijn jaarverslag dat er het voorbije jaar zo’n beveiligingsincident plaatsvond. Welke data bij de aanval zijn buitgemaakt is niet bekend. Het Nederlandse hightechbedrijf schrijft wel dat eerste onderzoeken uitwijzen dat er ‘geen belangrijke data’ werd gestolen. Ook zegt het bedrijf de nodige maatregelen te hebben getroffen om herhaling van dit voorval te voorkomen.
Over de medewerker die bij de spionage betrokken was, is eveneens weinig bekend. Geweten is dat het personeelslid de Chinese nationaliteit heeft en intussen werd ontslagen. Verder is bekend dat de gelekte data er mogelijk toe leidt dat de exportblokkades zijn gebroken. ASML heeft de spionage van de ex-medewerker daarom ook bij de betrokken overheden gemeld. Of en welke gevolgen ASML van dit lek kan ondervinden is niet bekendgemaakt.
Het is voor ASML alvast niet de eerste keer dat het door zo’n ‘spionageincident’ getroffen wordt. De fabrikant bracht in 2019 naar buiten dat een R&D-medewerker jarenlang code van ASML-software en handleidingen kon stelen. Vermoedelijk zal dit de komende jaren enkel nog maar toenemen nu EUV-machines niet meer aan China verkocht mogen worden aan China. China moet zijn geavanceerde en efficiënte chips daarom inkopen bij fabrikanten als het Taiwanese TSMC.
Handelsblokkade voor chipmachines
Landen als de Verenigde Staten proberen daarmee de snelle technologische ontwikkeling van China te hinderen. Ze verdenken China ervan de geavanceerde chips te willen gebruiken om hun militaire ontwikkeling te versnellen en zodoende een voorsprong te krijgen op Westerse landen.
China kon in het verleden nog wel minder geavanceerde machines bij ASML aanschaffen; President Biden heeft hier recent, zo luiden de geruchten, een stokje voor gestoken. De VS sloot hiervoor een akkoord met Nederland en Japan – dat laatstgenoemde land leverde ook chipmachines aan China.