Nieuws

Firefox Relay nu ook beschikbaar voor Android

Firefox browser
Firefox heeft bekendgemaakt de Relay-browserextensie naar Android te brengen. Met die extensie kun je je e-mailadres verbergen voor bedrijven.

Sinds Firefox enige jaren terug zijn browserarchitectuur grondig onder de loep nam is het aantal beschikbare browserextensies flink teruggelopen. Wel brengt Firefox-eigenaar Mozilla regelmatig nieuwe extensies uit voor de desktop- en mobiele versies van de browser. Ditmaal is het de beurt aan de Firefox-browser voor Android die toegang krijgt tot drie ‘nieuwe’ extensies. Nieuw is een groot woord: de extensies zijn elk al in de desktopbrowser beschikbaar.

Webpagina’s laten voorlezen

ReadAloud kan, zoals de naam van de extensie suggereert, tekst van een webpagina voorlezen. De extensie laat je kiezen uit verschillende vrouwelijke en mannelijke stemmen. Verder kun je de snelheid en toon waarmee de tekst wordt voorgelezem naar wens aanpassen. Volgens de browsergigant is de extensie met name handig voor degenen met dyslexie, leerproblemen en mensen die leren lezen. Bovendien is het een handige tool voor gebruikers die webcontent op een andere manier willen consumeren.

Verberg je e-mailadressen

Firefox Relay is de tweede extensie die Mozilla vandaag aan zijn mobiele arsenaal toevoegt. Relay is ontzettend handig als je je moet aanmelden bij websites waar je liever niet je eigen e-mailadres wilt ingeven. Via de browserextensie in Android kun je voortaan een proxy-mailadres aanmaken die je bij het registreren op allerhande websites kunt invullen.

Nieuw is dit principe zeker niet. Het internet staat bol van websites die zulke pseudoaccounts aanbieden. Wat Firefox Relay uniek maakt is dat de e-mailadressen makkelijk toegankelijk blijven. Ook als je de browser verlaat houd je nog toegang tot de mails die via dit proxy-account arriveren; dit via een aparte Relay-inbox in de browser. Handig als je nadien toch nog eens een bevestigingsmail moet openen. Daarnaast krijg je direct vijf van zulke e-mailadressen tot je beschikking en is de dienst – tot de limiet van vijf adressen – gratis in gebruik.

Wil je meer dan vijf proxy-mailadressen om je eigen e-mailadres te maskeren voor bedrijven? Dan zul je daarvoor moeten betalen. Voor een onbeperkt aantal adressen betaal je 1,99 euro per maand of 11,88 euro op jaarbasis (bij het jaarabonnement).

Filter de trackingsoep

Ten slotte voegt Mozilla een optie toe om trackers te verwijderen van weblinks. Zulke trackers zie je vaak terug bij zogenoemde affiliate links, waarbij websites die zulke links aanbieden geld verdienen als je een item koopt via de link. Ook worden trackers gebruikt om simpelweg bij te houden waar de bezoeker vandaan komt; zodoende krijgen websites in Google Analytics bijvoorbeeld te zien dat een deel van hun bezoek afkomstig is van sociale media.

Voordelig voor eigenaren van websites, dus. Tegelijk lijdt jouw privacy onder zulke trackingsopties. Via de ClearURL-extensie kun je de zogenoemde trackers laten verwijderen uit links. Hiervoor moet je wel het nodige handwerk doen: je moet de link handmatig in de extensie plakken om een borstel erdoor te halen en alle trackers te verwijderen. Of dat het jou waard is, is uiteraard een persoonlijke afweging.

Androidfirefoxmobielmozilla

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600