Nieuws

Firefox voor Android krijgt eindelijk pdf-lezer

Firefox browser
Pdf's bekijken in een Android-browser vereiste tot voor kort een losse app. Mozilla Firefox brengt nu een einde aan dat tijdperk.

Mozilla brengt de pdf-reader nu eerst uit in de Nightly-versie van Firefox voor Android. Die browser wordt gezien als proeftuin voor nieuwe functies. Webontwikkelaar Sören Hentzschel stelt dat je voor de pdf-reader voorlopig enkel in de Nightly-versies terechtkan; de functie zou nog niet geschikt zijn voor de stabiele versies van Firefox. Dit heeft te maken met de manier waarop hij geïmplementeerd is.

Volgens Hentzschel lijkt de huidige implementatie op die van de desktopversie van Firefox. Daarbij is gebruikgemaakt van Mozilla’s eigen pdf.js-technologie voor het weergeven van pdf-bestanden. Wat betreft de aanpassingen stelt de ontwikkelaar dat het “niet in de laatste plaats gaat om het ontwerp dat nu grotendeels overeenkomt met het desktopontwerp (van de pdf-reader, nvdr.).”

Pdf lezen zonder download

Mozilla’s ingebouwde pdf-lezer voorkomt vooral dat je de bestanden moet downloaden om ze te lezen. De browser onderschept zulke webpagina’s en laadt de bestanden direct in de browser. Zonder deze functie – en dus bij de huidige implementatie in Firefox – moet je pdf-bestanden eerst downloaden en in een externe app openen. Google Chrome ondervindt ditzelfde euvel en laat de bestanden eerst lokaal opslaan, om ze vervolgens in Android’s pdf-viewer te openen.

Firefox op Android met pdf-reader

Wanneer Mozilla de functie uitrolt, durft Hentzschel niet te zeggen. Gezien de functie nog flink wat aanpassingen vereist, moet je mogelijk nog enkele maanden wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business