CEO’s grote techbedrijven gedagvaard voor contentmoderatie
CEO’s van grote technologiebedrijven worden in de Verenigde Staten gedagvaard, dat bericht The Wall Street Journal. In het clubje zitten gekende namen zoals Mark Zuckerberg (Meta), Sundar Pichai (Alphabet, moederbedrijf van Google), Tim Cook (Apple), Satya Nadella (Microsoft) en Andy Jassy (Amazon). De zaak heeft te maken met contentmoderatie.
De CEO’s worden gedagvaard door Jim Jordan, republikein en voorzitter van de Amerikaanse Kamer van Rechtsspraak. Daar willen ze graag te weten komen hoe en op welke manier de platforms contentmoderatie op hun platforms toepassen. De Kamer maakt zich namelijk zorgen dat conservatieve stemmen op sociale media gecensureerd worden. Dat die Kamer op dit moment hoofdzakelijk uit Republikeinen bestaat, helpt de zaak niet.
Vooral het contact tussen de Biden-administratie en de bedrijfstoppen van voorgenoemde bedrijven tijdens de COVID-19-pandemie roept vragen op. Jim Jordan vraagt zich voornamelijk af of legitieme standpunten over de pandemie en COVID-19 gecensureerd werden als die tegen het Witte Huis in gingen.
Vooral de rol van het Witte Huis is hier belangrijk. Met andere woorden: stuurt de Amerikaanse overheid censuur aan op platformen zoals Facebook en in bijvoorbeeld de nieuwsoverzichten van Microsoft en Google? Zowel Microsoft als Meta lieten al weten dat ze de opgevraagde documenten aan de commissie zullen bezorgen en dat ze hun volledige medewerking verlenen.
Elon Musk niet gedagvaard
Op de lijst van gedagvaarden is er één iemand die schittert in afwezigheid: Elon Musk. Daar zijn een aantal verklaringen voor te vinden. Zo mag Donald Trump sinds een aantal maanden weer op Twitter, al plaatste hij sindsdien nog een enkele post op het platform. Ook staat Twitter weer politieke reclame toe op het platform. Amerikaanse Republikeinen en conservatieven hebben dan ook niet het gevoel dat Twitter hen censureert sinds Musk er de plak zwaait.
Voorlopig moeten de betrokken bedrijven alle documenten en formulieren waarin contact met de Amerikaanse regering was verzamelen en aan de commissie overmaken. Die zal op een latere datum beslissen of het Witte Huis een vinger in de pap heeft bij de grote internetplatformen.
- Lees ook: Twitter laat contentmoderatie varen