Opvolger eSIM staat al voor de deur
Het einde van de plastic simkaarten lijkt inmiddels wel in zicht. Of het de eSIM is die ons naar die eindstreep gaat helpen, is dan weer de vraag. Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona heeft chipfabrikant Qualcomm namelijk een nieuwe, geïntegreerde eSIM-techniek voorgesteld: iSIM. Het concept van de iSIM-techniek is gelijk aan dat van de eSIM – je hebt dus geen plastic simkaart meer nodig om toegang te krijgen tot het mobiele netwerk van je provider. Ook slaat Qualcomm de ‘data’ van de eSIM (normaliter je reguliere simkaart) nog altijd op in een beveiligde omgeving.
Wat de iSIM wezenlijk anders maakt dan de eSIM is dat de techniek wordt geïntegreerd in de chipset van smartphones. Volgens de chipmaker neemt de iSIM hierdoor veel minder ruimte in beslag dan plastic simkaarten of een embedded SIM (eSIM). Op een diagram van de chipmaker toont het bedrijf dat de iSIM minder dan 1 vierkante millimeter in beslag neemt, ten opzichte van 6,75 vierkante millimeter voor de huidige generatie eSIM (MFF-XS).
Smartphone- en smartwatchmakers boeken met iSIMs ook een lichte efficiëntiewinst. Thales, dat de iSIM in samenwerking met Qualcomm ontwikkelde, zegt dat de nieuwe generatie simkaart minder energie verbruikt. Thales noemt geen exacte getallen, maar zegt wel dat dit de iSIM ideaal maakt voor bijvoorbeeld IoT-apparaten, waarbij een laag stroomverbruik vaak cruciaal is.
300 miljoen apparaten in 2027
Qualcomm verwacht dat de iSIM tegen 2027 op ongeveer 300 miljoen apparaten beschikbaar is; goed voor 19 procent van de verkochte apparaten met eSIM-ondersteuning. Thales, dat patenten bezit op de eSIM en iSIM-technieken, stelt verder dat de techniek in eerste instantie beschikbaar wordt op high-end smartphones. In de loop der tijd moet de nieuwe simkaart ook uitrollen naar middenklassers en smartwatches.
Chipfabrikant Qualcomm staat alvast voorop in die uitrol, en integreerde de techniek verleden jaar alvast in de Snapdragon 8 Gen 2-chipset. Of toestellen die gebruikmaken van die chipset, zoals de Samsung Galaxy S23-serie, ook direct iSIM-ondersteuning bieden, laat Qualcomm in het midden.
Het is alvast goed mogelijk dat Qualcomm licentiegelden vraagt aan smartphonefabrikanten om de techniek in te schakelen. Voor smartphonegebruikers heeft de overstap naar iSIM geen haast: voor hen zijn de voordelen, buiten de efficiëntere werking, namelijk uiterst beperkt. Het instellen van de nieuwe geïntegreerde simkaart zal ook exact gelijk verlopen aan het huidige instelproces van de embedded SIM.