Benelux kampt met vijfmaal meer ransomware in één maand tijd
In februari kregen we vijf keer meer met ransomware-aanvallen te maken dan in januari 2016; een schokkende stijging. Dat wilt zeggen dat de Benelux vorige maand te kampen had met meer ransomware-infecties dan in de laatste zes maanden van 2015 samen. Hierdoor stijgt meteen ook ons aandeel in infecties wereldwijd. Oorspronkelijk bedroeg dat zo’n 1 à 2 procent, maar sinds februari is de Benelux goed voor 6 procent van alle ransomware-aanvallen ter wereld.
Losgeld
Daarnaast blijkt uit de cijfers die Trend Micro verzamelde dat een nieuwe vorm van ransomware ingeburgerd is. Traditionele ransomware moet plaatsmaken voor zogenaamde crypto-ransomware. “De traditionele ransomware blokkeerde bijvoorbeeld schermen opdat gebruikers zouden betalen om terug toegang te krijgen,” legt regional director Trend Micro Steven Heyde uit. “Politie-trojans dreigden dan weer met een arrestatie of boetes. Vandaag de dag mikken cybercriminelen met crypto-ransomware echter op het meest waardevolle deel van een systeem: de data. De cybermisdadigers encrypteren de data van het slachtoffer en dreigen ermee deze publiek te maken wanneer er geen ‘losgeld’ in Bitcoins wordt betaald.” De evolutie naar crypto-ransomware gaat relatief snel. Begin 2014 schatte men het aandeel van crypto-ransomware op 4 procent, terwijl dat nu gegroeid is tot 98 procent.
[related_article id=”159484″]
Gezond verstand
De meeste ransomware-aanvallen kunnen voorkomen worden door online bedreigingen te vermijden. Wees daarom altijd voorzichtig bij het downloaden van bijlagen en voer geen verdachte programma’s uit. Om een ransomware-infectie voorkomen is het daarnaast belangrijk om software, en vooral je beveiligingsmaatregelen, strikt up to date te houden. Let er ten slotte op dat je op gezette tijdstippen een back-up maakt van je gegevens; mocht je toch ooit het slachtoffer worden van ransomware heb je dan tenminste je gegevens nog.