Nieuws

Benelux kampt met vijfmaal meer ransomware in één maand tijd

Aanvallen met ransomware komen steeds meer voor. Cijfers van Trend Micro bevestigen die trend en tonen bovendien aan dat februari 2016 in dit opzicht een recordmaand betekende voor de Benelux.

 
In februari kregen we vijf keer meer met ransomware-aanvallen te maken dan in januari 2016; een schokkende stijging. Dat wilt zeggen dat de Benelux vorige maand te kampen had met meer ransomware-infecties dan in de laatste zes maanden van 2015 samen. Hierdoor stijgt meteen ook ons aandeel in infecties wereldwijd. Oorspronkelijk bedroeg dat zo’n 1 à 2 procent, maar sinds februari is de Benelux goed voor 6 procent van alle ransomware-aanvallen ter wereld.
 
Losgeld 
Daarnaast blijkt uit de cijfers die Trend Micro verzamelde dat een nieuwe vorm van ransomware ingeburgerd is. Traditionele ransomware moet plaatsmaken voor zogenaamde crypto-ransomware. “De traditionele ransomware blokkeerde bijvoorbeeld schermen opdat gebruikers zouden betalen om terug toegang te krijgen,” legt regional director Trend Micro Steven Heyde uit. “Politie-trojans dreigden dan weer met een arrestatie of boetes. Vandaag de dag mikken cybercriminelen met crypto-ransomware echter op het meest waardevolle deel van een systeem: de data. De cybermisdadigers encrypteren de data van het slachtoffer en dreigen ermee deze publiek te maken wanneer er geen ‘losgeld’ in Bitcoins wordt betaald.” De evolutie naar crypto-ransomware gaat relatief snel. Begin 2014 schatte men het aandeel van crypto-ransomware op 4 procent, terwijl dat nu gegroeid is tot 98 procent.
[related_article id=”159484″]  
Gezond verstand
De meeste ransomware-aanvallen kunnen voorkomen worden door online bedreigingen te vermijden. Wees daarom altijd voorzichtig bij het downloaden van bijlagen en voer geen verdachte programma’s uit. Om een ransomware-infectie voorkomen is het daarnaast belangrijk om software, en vooral je beveiligingsmaatregelen, strikt up to date te houden. Let er ten slotte op dat je op gezette tijdstippen een back-up maakt van je gegevens; mocht je toch ooit het slachtoffer worden van ransomware heb je dan tenminste je gegevens nog.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business