Nieuws

Steden doen beroep op crowd control-technologie om drukte te beheersen

De heropening van de winkels zorgt stadsbesturen kopzorgen. Via camera’s en sensoren hopen ze de volkstoeloop op drukke plaatsen onder controle te houden.

De Tijd deed naar aanleiding van de grote drukte die zaterdagavond tijdens het Brugse lichtfestival Wintergloed en op de Brusselse Grote Markt ontstond een rondvraag bij Belgische stadsbesturen hoe zij dergelijke taferelen in hun stad willen voorkomen. Nu de niet-essentiële winkels vanaf vandaag weer de deuren mogen openen, valt te verwachten dat er opnieuw meer mensen op straat zullen komen om hun kerstboodschappen te doen. Uit de rondvraag blijkt dat de stadsbesturen de sleutel bij crowd control-technologie leggen.

Crowd control-technologie wordt al jaar en dag gebruikt om drukte tijdens openbare evenementen zoals wielerwedstrijden en betogingen te beheersen. Verschillende systemen kunnen daarvoor ingezet worden. Camera’s en telsensoren kunnen in real-time het aantal mensen op een bepaalde locatie in kaart brengen. Komt de social distancing in gedrang, dan kunnen stadsbesturen onmiddellijk de politie of stewards ter plaatse sturen om bijkomende maatregelen te nemen. Een andere mogelijkheid is dat data van zendmasten van telecomoperatoren in de gaten gehouden wordt.

Met slimme technologie willen Belgische steden volgepakte pleinen en straten voorkomen.

Met hulp van telecomoperatoren

Die telecomoperatoren hebben dankzij die nood aan crowd control-technologie enkele lucratieve deals weten sluiten met de steden. Zo helpt Proximus de stad Gent om het aantal smartphones dat verbinding maakt met de zendmasten in de stad te tellen. Door die cijfers te extrapoleren naar alle smartphonebezitters, kunnen op basis van die data druktekaarten opgesteld worden voor bepaalde gebieden. Het Gentse stadsbestuur maakte al op beperkte schaal gebruik van dit systeem, en breidt het contract met Proximus uit om de locatiedata in real-time te kunnen monitoren. Ook het Leuvense stadsbestuur heeft al interesse getoond in dit systeem. Belangrijk gegeven: Proximus anonimiseert de locatiegegevens om te voldoen aan privacynormen.

Andere steden zoals Roeselare en Aalst kiezen dan weer om hun straten vol te plaatsen met camera’s en telsensoren om het aantal mensen in een bepaalde zone te tellen. Ook in verschillende kuststeden werden tijdens de zomervakantie al extra camera’s geplaatst om massatoerisme te voorkomen. In deze technologie heeft de B2B-telcomprovider Citymesh zich gespecialiseerd. Antwerpen kiest voor een combinatie van camera- en telecomdata.  

Wat vind jij van het inzetten van technologie om grote drukte te voorkomen? Een goede maatregel om het coronavirus te bestrijden, of een inbreuk op je privacy? Geef je mening in de reacties!

Big Databusinesscoronapandemie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600