Nieuws

Singapore maakt data corona-app toegankelijk voor politie

De politie van Singapore zal de persoonlijke gebruikersdata uit de nationale corona-app mogen gebruiken om overtredingen te bestraffen.

In Singapore gebruikt men naast een mobiele app ook een fysieke ‘tracker’ die burgers op hun kledij dragen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. En ondanks daar aanvankelijk veel kritiek op kwam vanwege mensenrechtenorganisaties, lijkt die combinatie wel te werken in het land. Al sinds eind september komt het aantal nieuwe geregistreerde cases niet meer boven de 20 per dag uit, en in totaal stierven nog geen 30 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Singapore heeft een totale bevolking van 5,64 miljoen, ongeveer de helft van België dus. Het land heeft zelfs al felicitaties ontvangen van de Wereldgezondheidsorganisatie vanwege het efficiënte contact-tracing beleid.

De corona-app wordt er ook veel meer gebruikt dan in ons land. In België heeft ongeveer één op vijf inwoners de applicatie gedownload (maar lang niet iedereen gebruikt de app waar hij voor dient), in Singapore is dat 80%. De overheid zet in het Zuidoost-Aziatische land wel meer druk op de bevolking om de applicatie te downloaden. Ook zal het dragen van de tracker verplicht worden in openbare plaatsen zoals shoppingcenters.

Een nieuw wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat de politie toegang kan krijgen tot data uit de corona-app als dat in belang is van een gerechtelijk onderzoek. De precieze omkadering van die wet is nog eerder onduidelijk, zodat we niet meteen kunnen afleiden of dit enkel in uitzonderlijke gevallen en bij zware misdrijven kan, of dat de politie ook de data mag gebruiken om inbreuken op de coronamaatregels op te sporen en te bestraffen.

Inbreuk op privacy?

Dat roept uiteraard de nodige bezorgdheden uit rond de privacy van de burgers. Op de website van TraceTogether, zoals de applicatie heet, staat letterlijk te lezen dat de data van de applicatie enkel en alleen mag gebruikt worden voor contact tracing-doeleinden. In principe zou de data dus buiten schot moeten blijven voor de politie, maar de overheid plantte dus toch een achterpoortje. Dat waren de exacte bezorgdheden die werden geuit toen de fysieke coronatrackers werden ingevoerd in april.

Premier Lee Hsien Loong verklaart aan Reuters dat persoonlijke data van burgers nooit zal gebruikt worden als dat hun veiligheid in gedrang kan brengen. Maar diezelfde premier heeft al min of meer laten optekenen dat individuele privacy van ondergeschikt belang is aan het stoppen van het coronavirus en het openhouden van de economie en maatschappij. Singapore staat sowieso gekend als een land waar strenge regels gelden waar de burgers zich over het algemeen ook braaf aan houden.

beveiligingbusinesscoronavirussingapore

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken