Nieuws

Amper 4 procent van de besmette mensen gebruikt Coronalert

De Coronalert-app slaat nog niet echt aan bij het grote publiek. Slechts een klein percentage van de besmette mensen zou hun testresultaten ingeven.

Coronalert werd eind september gelanceerd voor het grote publiek, na een geslaagde testperiode bij een kleinere groep deelnemers. De applicatie heeft als doel om mensen te verwittigen als zij in contact zijn gekomen met een besmet persoon, zodat zij zich ook kunnen laten testen. Meer dan 2 miljoen Belgen hebben de applicatie inmiddels gedownload.

Het aantal downloads blijkt ook helemaal niet representatief voor het aantal mensen dat Coronalert ook effectief gebruikt waar de app voor dient. Dat blijkt uit cijfers die Mathieu Michel (MR), staatssecretatis voor digitalisering, bekend heeft gemaakt. Sinds de lancering van de app hebben ongeveer 500.000 Belgen een positieve test afgelegd. Daarvan heeft 20.000 Coronalert gebruikt om het testresultaat in te geven. Dat is amper 4 procent.

Heb jij nog nooit een melding gekregen dat je dicht bij een besmet persoon bent geweest, dan kan je je jezelf dus ook niet te veilig wanen. Experts zien twee redenen waarom de gebruikscijfers van de applicatie zo laag liggen:

Weinig gebruiksvriendelijk

Dit is wellicht de belangrijkste reden. Om de blootstelling permanent te activeren moet je als gebruiker weinig doen, maar het ingeven van een positieve test is onnodig complexe procedure. Via de app moest de gebruiker een 17-cijferige code generen die de huisarts dan moest ingeven in de app. Maar de meeste huisartsen zijn zo overweldigd door het werk dat ze simpelweg de tijd niet hebben om voor elke patiënt codes in een applicatie in te geven.

Om dat probleem aan te pakken, kreeg Coronalert eind november eindelijk een update waarna gebruikers hun testresultaten zelf kunnen ingeven. Iedereen krijgt na zijn of haar test een sms met een code waarmee het resultaat kan gekoppeld worden aan de app. Het is wellicht nog te vroeg om te kunnen beoordelen of dat ook al een positief effect heeft gehad op het aantal gebruikers.

Geen ondersteuning voor oudere besturingssystemen

Hoewel dit probleem misschien voor minder mensen rechtstreekse betrekking heeft, zal het zeker een impact hebben gehad op het gebruik van Coronalert. Bij de lancering was de app niet compatibel met oude versies van Android en iOS. Dat gold vooral voor oudere iPhones zoals de iPhone 6. Die wordt nog steeds ondersteund door Apple met beveiligingsupdates, en dus ook nog steeds veel gebruikt door consumenten. Ook dit is nog maar zeer recent aangepakt door Apple, dus het is te vroeg om te zeggen of de gebruikscijfers gaan stijgen.

‘Coronalert mist haar doel’

Er bestaat over academici nog wel veel discussie over hoe groot het aandeel van de bevolking moet zijn dat een contact tracing app gebruikt om deze effectief te maken, maar 4% is wel heel mager. Het Interfederaal Comité Testing & Tracing heeft Coronalert wel nog niet opgegeven. Er komen nieuwe campagnes om het nut van de applicatie opnieuw onder de aandacht van de bevolking gebruiken.

Gebruik jij Coronalert? Laat het ons weten in de reacties!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business