Nieuws

Coronalert bereikt de kaap van twee miljoen downloads

Bijna twee miljoen Belgen hebben de Coronalert-app inmiddels gedownload. De applicatie wordt ook aangepast aan de nieuwe teststrategie.

Coronalert zag op 30 september officieel het levenslicht voor het grote publiek. We zijn vandaag bijna twee maanden na de release van de applicatie. Volgens gegevens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing is de app door twee miljoen Belgen gedownload. Dat is, als je de volledige bevolking van ons land neemt, minder dan 1 op 5 mensen. Maar als je enkel de bevolking in rekening zou brengen die een smartphone heeft die de app kan draaien maakt ongeveer één op drie Belgen gebruik van Coronalert.

De sterke stijging van de coronacijfers in de maanden oktober en november zal er ongetwijfeld voor gezorgd hebben dat mensen de applicatie downloaden. Toch zou eigenlijk iedereen die dat kan de app moeten downloaden om ze optimaal te laten renderen. Heb je de Coronalert-app nog niet gedownload, doe dit dan zeker (beschikbaar voor Android en iOS)!

Nieuwe teststrategie

Vanaf maandag gaat ons land een nieuwe teststrategie hanteren om besmettingen op te sporen. De laatste weken konden enkel mensen met duidelijke symptomen van het coronavirus zich laten testen. Dat moest omdat de testcapaciteiten van huisartsen en testcentra de aanvragen niet meer konden opvolgen. Nu de testcentra hun capaciteiten hebben kunnen uitbreiden, kunnen mensen met hoogrisicocontacten (waarvoor Coronalert je verwittigt) er ook terecht voor een test.

Coronalert zal in de komende dagen daarom ook een update krijgen om beter afgestemd te zijn op de nieuwe teststrategie. Nu er weer personen getest zullen worden, moet het ook eenvoudiger worden voor gebruikers om de resultaten van hun test in te geven als die positief blijkt te zijn. Nu kan dat enkel door een dokter gedaan worden, en omdat het systeem redelijk ingewikkeld was, gebeurde dat ook niet altijd.

Karin Moykens, de voorzitter van het Interfederaal Comité, legt aan VRTNWS uit dat iedereen na een test een sms zal ontvangen, ook al gebruik je Coronalert niet. Die sms zal een code ontvangen die je via een website kan registeren. Na de registratie beland het resultaat automatisch in de database van Coronalert. Ook voor het aanvragen van tests wordt een gelijkaardig systeem op poten gezet. Hoogrisicocontacten zullen eveneens via sms een code krijgen die ze op de website mijngezondheid.be kunnen gebruiken om een test aan te vragen. Gebruik je de Coronalert-app om je test te reserveren, dan kan je de 17-delige code die de huisarts normaal zou moeten ingeven nu zelf in de app invullen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business