Chinese staatskrant haalt Jack Ma van lijst met business leaders
De Chinese zakelijke krant Shangai Securities News, uitgegeven door de overheid, publiceerde deze ochtend op haar voorpagina een lijst met de meest toonaangevende ondernemers uit het Chinese businesslandschap. In het stuk worden enkele bekende bedrijfsleiders in de bloemen gezet voor hun bijdrage aan de Chinese economie en de internationale uitstraling van het land. Enkele opvallende namen uit de lijst zijn Huawei-baas Rei Zhenfeng en Xiaomi’s topman Lei Jun. Zij zijn volgens de krant inspirerende voorbeelden van marktleiders die ‘een zakelijk imperium hebben uitgebouwd met respect voor de economische regels’.
Maar Reuters merkte ook één opvallende afwezige op in de lijst: de naam Jack Ma ontbreekt. De excentrieke ondernemer heeft nochtans genoeg verwezenlijkt om de titel business leader te mogen krijgen. Ma Yun, zoals zijn Chinese naam klinkt, stichtte in 1999 het bedrijf Alibaba. Het bedrijf koos resoluut voor online handel toen dat concept nog relatief nieuw was. De strategie pakte goed uit, want vandaag de dag is Alibaba het grootste e-commerceplatform in Azië. Op globale schaal vecht het een tweestrijd uit met Amazon voor die titel. Bloomberg schat zijn nettovermogen op 53,1 miljard dollar, wat hem de 23e rijkste persoon ter wereld zou maken. Dus waarom ontbreekt hij op de lijst?
Conflict met overheid
Jack Ma leeft al enkele maanden in onvrede met de Chinese overheid, daarom. Het conflict begon eind oktober, toen Ma publiekelijk het financiële systeem van zijn land aanviel. Hij vergeleek de financiële overheidsorganen van zijn land met een stel antieke bankdirecteurs omdat ze een naar zijn gevoel te conservatief beleid voeren. Het antwoord van de Chinese overheid was duidelijk: Ant Group, een andere onderneming van Ma, mocht niet naar de beurs. Daarmee liep het een bedrijf een kapitaalsinjectie van 35 miljard dollar. Sindsdien is de miljardair ook niet meer gespot in het publieke leven, op een zeer korte digitale verschijning na.
Door Jack Ma bewust niet op te nemen in de lijst, maakt de Chinese staatsmedia een duidelijk statement dat de Alibaba-oprichter nog niet vergeten en vergeven is. China is immers niet tuk op ‘roekeloze ondernemers die proberen losbreken van het economische systeem’. Zo verwoordt de krant het min of meer zelf. Niemand staat boven de wet, zelfs niet iemand als Ma.
Toevallig of niet, vandaag maakt Alibaba haar financiële kwartaalresultaten bekend. Het e-commercebedrijf wenste niet te reageren op dit nieuws. Ma is sinds 2018 geen CEO meer van het bedrijf, maar maakt in een adviserende rol nog wel deel uit van de directie.