Jeff Bezos opnieuw rijkste man ter wereld dankzij koersdaling Tesla
Elon Musk stootte Bezos begin januari van de troon dankzij een ongekend succesjaar van Tesla, maar hij heeft niet lang van de titel ‘rijkste man ter wereld’ kunnen genieten. De Bloomberg Billionaire Index en de Forbes Real Time Billionaires plaatsen Bezos sinds vandaag opnieuw bovenaan. Het vermogen van de afscheidnemende Amazon-CEO wordt rond de 191 miljard dollar (158 miljard euro) geschat, terwijl Elon Musks vermogen een duik van een paar miljard dollar heeft genomen, waardoor het weer naar de 190 miljard dollar is gezakt (Forbes houdt bij 173,4 miljard dollar).
Bezos heeft zijn eerste plaats deze keer te danken aan de aandelen van Tesla. De koers van die aandelen is al een paar dagen in dalende lijn en Musks vermogen bestaat voor een groot deel uit aandelen van zijn autobedrijf. Bij het sluiten van de beurs gisteren stonden de aandelen 2,4% lager, wat in een waardevermindering van bijna 5 miljard dollar voor Musk resulteerde. Ook eind januari kende Tesla al eens een beursdipje, maar toen wist het bedrijf zich wel snel te herstellen. Toch menen sommige beursanalisten dat de koers van Tesla stilaan zijn plafond aan het bereiken is. Dat zou ook niet zo verwonderlijk zijn, aangezien de waarde van een Tesla-aandeel op een jaar tijd bijna verachtvoudigde.
Tesla op weg naar India
Musk gaat zeker niet bij de pakken blijven neerzitten en heeft de jacht op Bezos alweer geopend. Zijn twee grote bedrijven Tesla en SpaceX kondigde de voorbije dagen belangrijk nieuws aan. Tesla maakte plannen bekend om een productiefabriek in India te openen. Die ambitie spreekt het autobedrijf al jaren uit, maar nu lijken de plannen steeds concreter te worden. India moet een nieuwe grote afzetmarkt worden voor elektrische wagens, en zoals de Tesla-fabriek in Shangai heeft aangetoond loont het om je er als wagenfabrikant tijdig strategisch te positioneren. Tesla heeft sinds januari een kantoor in de stad Bangalore, dus is een fabriek een logische vervolgstap. Eind dit jaar start Tesla met leveringen van de Model 3 in India, wat de doelstelling van 1 miljoen wagens afleveren in het jaar 2022 mogelijk moet maken.
Het ruimtevaartbedrijf SapceX draait de laatste weken al op volle toeren. In 2021 volgt de ene lancering van Starlink-satellieten na de andere en het bedrijf is nu ook gestart met het aanbieden van proefabonnementen. SpaceX wist ook na een investeringsronde 850 miljoen dollar op te halen. Die duwen de marktkapitalisatiewaarde van het bedrijf verder richting de 100 miljard dollar. Als de beurs positief reageert op dat nieuws, kan Musk snel weer opnieuw haasje-over doen bij Bezos.
Geen vrienden
De tweestrijd tussen Elon Musk en Jeff Bezos is meer dan een duel om wie het meeste waard is. Het is een publiek geheim dat de twee heren niet door dezelfde deur kunnen. Musk heeft in het verleden al vaak uitgehaald naar Bezos en zijn bedrijven. SpaceX en Bezos’ Blue Origin zijn directe concurrenten binnen de ruimtevaartindustrie. Musk vindt Bezos een copycat die succesvol is geworden door anderen na te apen. Hij heeft ook al vaak gezegd dat het monopolie van Amazon moet gebroken worden. De rivaliteit zou volgens de legendes al dateren van 2004, toen de twee kemphanen een verhitte discussie kregen over rakettechnologie tijdens een misgelopen diner.