Nieuws

SpaceX lanceert 60 Starlink-satellieten, maar raket crasht

Starlink
SpaceX heeft 60 extra Starlink-satellieten in een baan om de aarde gebracht. Bij de terugkeer maakte de Falcon 9 wel een onverwachte plons.

Met de lancering van dinsdag brengt SpaceX zijn totale aantal satellieten op 1.145. Die missie was een succes, maar het ging wel mis toen de Falcon 9-raket weer op het moederschip moest landen. Het oceaanplatform dat de toepasselijke naam ‘Of course I Still Love You’ draagt, zag de raket in zee storten. De ontsteking van de eerstetrapsbooster zou het op het laatste moment hebben laten afweten. “Het is jammer dat we die booster niet hebben kunnen recupereren, maar de tweede trap volgde wel een normaal traject”, zegt SpaceX-ingenieur Jessica Anderson.

Zesde keer, foute keer 

De eerstetrapsbooster had al verschillende missies achter de rug. Zo bevoorraadde B1059 twee keer het ISS, lanceerde hij een Amerikaanse spionagesatelliet en een Argentijnse aardobservatiesatelliet en rondde het tuig een eerdere SpaceX-missie succesvol af. Bij de zesde beurt ging het dus mis. SpaceX maakt zich wel sterk dat de lancering prioritair is en dat de terugkeer van de raketten voor hen meer een bonus is.

Ondanks die tegenslag wil SpaceX vandaag alweer 60 bijkomende satellieten in een baan om de aarde schieten. Volgens CEO Elon Musk zijn er 500 tot 800 kunstmanen nodig om te kunnen starten met Starlink. Nochtans stond die doelstelling oorspronkelijk op 1.440 stuks. Om het internet per satelliet goed te laten functioneren zou SpaceX uiteindelijk 12.000 stuks rond de planeet moeten laten draaien.  

De voorbije drie maanden hebben al meer dan 10.000 Amerikanen, Canadezen en Britten het Starlink-internet kunnen uitproberen. Sinds vorige week kan iedereen het systeem vooruitbestellen voor 99 dollar. In België en Nederland zouden we vanaf 2022 effectief van het internet-per-satelliet gebruik kunnen maken. 

Financiële toekomst verzekerd 

SpaceX liet ook nog weten dat het een budget van 850 miljoen dollar opgehaald heeft. Daarmee lijkt de toekomst van aankomende projecten verzekerd. Zulke grote reserves zijn nodig, want SpaceX’ missies zijn de eerste jaren allesbehalve winstgevend.

Volgens Musk gaapt er voor het Starlink-project een “negatieve kloof aan cashflow”. Ook het Starship-project kost handenvol geld, maar omdat het ruimteschip herbruikbaar wordt, hoopt Musk de kosten alsnog voldoende te kunnen drukken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business