Nieuws

Internet via SpaceX-satellieten nu ook bij ons te bestellen

Starlink SpaceX internet satelliet
De uitrol van Starlink is officieel gestart. De internet-via-satelliet-dienst aanvaardt nu registraties van buiten de VS en Canada.

Elon Musks SpaceX laat weten dat je niet langer deel moet uitmaken van een select clubje betatesters om een Starlink-kit te bestellen. Je hoeft dan nog niet meteen een pakketje in de bus te verwachten. Eigenlijk reserveer je momenteel gewoon een ticket in de wachtrij. “Wie eerst komt, eerst maalt”, aldus SpaceX.  

Geen goedkope service 

Een reservering kost je 99 dollar (meteen ook de maandelijkse abonnementskost) en is geen garantie op een effectieve bestelling. De Starlink-kit zelf kost 499 dollar en bevat een schotelantenne, wifirouter en stroomaansluiting. Hoeveel het uiteindelijk zal kosten om zo’n pakket naar Europa te laten verschepen, is nog niet duidelijk. Al zullen de importtaksen ongetwijfeld stevig zijn. 

Starlinks satellietschotel moet op een vrije plaats geïnstalleerd worden zodat niets de directe verbinding kan blokkeren. Dat kan vervelend zijn voor wie in een bebost gebied of naast een hoog flatgebouw woont. De Starlink-infrastructuur bevindt zich wel 60 keer dichter bij de aarde dan traditionele satellieten. Daarmee hoopt SpaceX de zogenaamde latency, de vertraging die bij een internetverbinding optreedt, tot een minimum te beperken. Starlink heeft momenteel meer dan 10.000 gebruikers die snelheden van 100 Mbps of hoger melden.  

Ook bij ons te bestellen 

Tot voor kort verliep de testfase in delen van de VS en Canada, op een breedtegraad tussen de 44 en 53. Op termijn is het vooral de bedoeling om rurale, afgelegen gebieden van kwaliteitsvol internet te kunnen voorzien. Ook in België en Nederland kunnen we vanaf nu een bestelling plaatsen, al krijgen we dan wel de melding dat de dekking van satellieten pas in 2022 voorzien zal worden. In de Lage Landen liggen de internetsnelheden wel een stuk hoger dan de 50 tot 150 Mbps die Starlink (in testfase) biedt. Hier lijkt een Starlink-kit dus vooral interessant als hobbyproject. 

Lees ook: SpaceX lanceert recordaantal satellieten in baan om de aarde

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business