Nieuws

SpaceX lanceert recordaantal satellieten in baan om de aarde

SpaceX Transporter-1 Falcon 9
SpaceX heeft met via zijn Transporter-1-missie maar liefst 143 satellieten in een baan om de aarde gebracht. Elon Musks ruimtevaartbedrijf drijft de competitie met Virgin Orbit en Rocket Lab op.

Onder de satellieten bevonden zich 133 stuks voor commerciële toepassingen, overheidsprojecten en 10 Starlink-machines. De Falcon 9-raket (die ook gebruikt werd bij de bemande Crew Dragon Demo-2-testvlucht) landde vervolgens terug op een droneschip in de Atlantische Oceaan.  

Starlink-satellieten in polaire baan 

Transporter-1 is SpaceX eerste missie die zich focust op het zogenaamde SmallSat Rideshare Program. Dat verkent de mogelijkheden voor het lanceren van kubussatellieten en andere kleine toestellen voor industriële klanten die zulke lanceringen normaal gezien niet zouden kunnen betalen. Een kleine satelliet om de aarde brengen kan nu voor 1 miljoen dollar, een relatief laag bedrag. SpaceX concurreert met Virgin Orbit en Rocket Lab, die gelijkaardige programma’s lopen hebben.  

De Starlink-satellieten (die breedbandinternet moeten verdelen) zijn de eersten die rond de polen in een baan om de aarde draaien. Transporter-1 is voor Tesla een nieuwe stap richting commercialisering van satellietlanceringen. Tot nog toe waren de missies uitgevoerd in opdracht van de overheid en andere, meer conventionele opdrachtgevers. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk zal het aantal lanceringen in de nabije toekomst verder opdrijven. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business