Virgin Orbit is erin geslaagd om werkende satellieten in een baan om de aarde te brengen. Na een lange reeks voorbereidingen haalt de private ruimtevaartorganisatie opgelucht adem.

Advertentie

Het is de eerste keer dat Virgin Orbit daarin is geslaagd. De missie gebeurde in samenwerking met de Amerikaanse ruimtevaartmaatschappij NASA. Richard Bransons Virgin Orbit ondernam vorig jaar een eerste voorbereidende test, die mislukte.

Virgin Orbit-CEO Dan Hart zei op een persconferentie eerder deze maand dat zijn bedrijf ondanks de pandemie al sinds mei onafgebroken de propulsiesystemen aan het testen is.

Hart benadrukte dat “ze zich erg bewust waren van het risico om de satellieten goed en wel in hun finale baan te brengen”, aangezien het dit keer om werkende satellieten gaat. “We stelden alles in het werk om de slaagkansen zo groot mogelijk te maken”, zei hij in een mededeling.

“Virgin Orbit is flexibeler” 

Virgin Orbits methode is erg verschillend van die van concurrent SpaceX. Het bedrijf kiest voor een lanceringssysteem vanop een vliegtuig dat tot 10 km hoogte kan klimmen. Zo wordt een grote raket en gigantische hoeveelheid brandstof overbodig en dat is uiteraard een enorme kostenbesparing.

Bovendien zou het systeem flexibeler zijn dan een lancering vanop de grond, omdat de lancering in theorie overal kan plaatsvinden, zolang een 747 er maar kan opstijgen en landen. Zo hoopt Virgin een belangrijke speler te worden in de private ruimtevaartsector. 

 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here