Onderzoek EIB: “Europa moet dringend meer investeren in 5G”
5G is in België onderwerp geweest van eindeloos politiek gepalaver tussen de verschillende regeringen van ons land, waardoor er nauwelijks vooruitgang komt in het dossier. Maar België is verre van het enige Europese land waar de intrede van 5G moeizaam verloopt. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoeksrapport van de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB). Die laatste licht in een persmededeling de belangrijkste conclusies toe.
De resultaten bevatten vooral een belangrijke wake-upcall voor de Europese lidstaten en hun ondernemingen. Over heel Europa kampen organisaties die projecten met en rond 5G-technologie met een tekort aan financiële middelen. Ze krijgen vanuit de publieke en private sector ook amper extra kapitaal toegestopt. Daardoor blijft de ontwikkeling van 5G-toepassingen in zijn kinderschoenen staan. Europese lidstaten moeten dus veel ambitieuzer durven inzetten op de nieuwe netwerktechnologie, aldus de onderzoekers van de EIB.
Europa loopt achter de feiten aan
De Europese Investeringsbank wijst ook naar de Verenigde Staten en Azië, twee economische regio’s waaraan Europa zich moet spiegelen. En daaruit blijkt een enorme investeringskloof. Volgens de cijfers die EIB presenteert wordt in de Verenigde Staten jaarlijks meer dan 4,5 miljard euro meer gepompt in de ontwikkeling en 5G-technologie en -infrastructuur. Ook Azië ligt mijlenver voorop, want in landen als China en Korea zagen we de eerste commerciële netwerken in 2019 al opduiken. Europa dreigt de ‘5G-race’ te verliezen als de lidstaten niet snel de omschakeling maken. Bijgevolg zal Europa ook op technologisch vlak een achtergesteld continent worden.
Dat kan grote economische gevolgen hebben voor de Europese landen, waarschuwt de EIB verder. Zij zien in 5G de sleutel voor Europa om uit de post-covid economische crisis te geraken. Teresa Czerwinska, diensthoofd Innovatie en Digitale Economie van de organisatie, legt uit dat empirisch onderzoek heeft aangetoond dat 5G een positief effect heeft op de totale IT-inkomsten. Dat wordt geïllustreerd in de grafiek hieronder. “Vooral kleinere organisaties zullen profiteren van de overgang naar 5G-technologie. We moeten de flexibiliteit en creativiteit van innovatieve start-ups ondersteunen. Zo zorgen we er samen voor dat Europa de enorme (groei)mogelijkheden die 5G te bieden heeft niet misloopt”, zegt Czerwinska.
De vraag is of de ommekeer snel zal worden ingezet. Ons land begint toch stilaan uitzicht te krijgen op wanneer de veiling van de spectrumbanden zou kunnen plaatsvinden. Maar ook daarvoor is het nog zeker tot eind dit jaar wachten. Vanaf dan kunnen de telecomspelers pas echt aan de slag. Hopelijk krijgen onze buurlanden meer schot in de zaak.