Nieuws

5G in België: ‘veiling ten vroegste over een jaar’

5G in België
5G in België. We waren het bijna vergeten. Deze week heeft minister Petra De Sutter nieuwe informatie gegeven in een interview met De Tijd.


5G in België, het is een ware soap geworden. Ieder seizoen blijft ons land zitten met een nieuwe cliffhanger. Eerst waren de deelstaten het niet eens over de schatkist, toen kwamen de bezorgdheden over straling en gezondheid, een beetje later kwam corona achter de hoek en sinds enige tijd hebben we dan toch weer een federale bevoegde minister. Die laatste heet Petra De Sutter, zij moet de 5G-soap in België tot een goed einde brengen.

5G in België

Sinds deze week is er een nieuwe aflevering beschikbaar in de Belgische 5G-reeks. Bevoegd minister voor Telecommunicatie, De Sutter (Groen), heeft aan zakenkrant De Tijd laten weten dat de veiling voor de nieuwe internettechnologie ten vroegste eind 2021 of begin 2022 zal plaatsvinden.

Dat betekent dat we pas over een jaar pas zicht zullen hebben op 5G in België. Een ware klucht, als je het mij vraagt. We lopen nu al achter op onze Europese buurlanden waar de veiling rond 5G bijna of volledig afgerond is.

En dan zitten we nog met een extra probleem dat zich intussen vormt. Onze huidige netwerken geraken stilaan verzadigd. Daarvoor waarschuwt ook het BIPT. In De Tijd lezen we dat het gemiddelde dataverbruik tussen 2015 en 2019 is gestegen van 500 MB naar 2,9 GB per maand. Overheden hebben dus gewoon niet veel tijd meer.

Waarom duurt het zo lang?

Zoals jullie wel weten zijn paperassen de leukste bezigheid van onze wetgevende macht. Als er maar wetten en KB’s kunnen aangepast worden. Zo ook voor de nieuwe netwerktechnologie. De minimumbedragen voor die veiling worden opgetrokken. Daarvoor heeft de overheid een goedkeuring nodig van de Kamer en Raad van State. Bovendien moet de Belgische telecomwet aangepast worden en zijn er een aantal nieuwe Koninklijke Besluiten die nog moeten geschreven worden.

Momenteel zou de veiling van het 5G-netwerk naar de verschillende providers, zo’n 800 miljoen euro opbrengen. Dat geld wordt momenteel vastgezet op een rekening tot binnen een jaar.

Versnelling hoger

Ondertussen zijn providers en bedrijven de soap al beu. Sinds enige tijd zien we steeds meer providers samenwerken met bedrijven of projecten om 5G op kleine schaal uit te rollen. Vooral Orange is hier in België koploper in.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business