Fujifilm kampt met ransomware-aanval

Het Japanse Fujifilm, fabrikant van filmmateriaal, is gedwongen om een deel van zijn netwerk uit te schakelen na een mogelijke cyberaanval.

Hiermee maakt ransomware weer een nieuw slachtoffer. Het bedrijf werd op 1 juni in Japan getroffen door  een cyberaanval. Dat stelt het bedrijf zelf op zijn website. Fujifilm staat bekend als producent van digitaal filmmateriaal en medische toepassingen. De volledige omvang is nog onduidelijk. Van de daders is op moment van schrijven niets bekend.

Digitaal losgeld

 “Fujifilm voert momenteel een onderzoek uit naar mogelijke onwettige toegang tot zijn server van buiten het bedrijf. Als onderdeel van dit onderzoek is het netwerk gedeeltelijk uitgeschakeld en hebben we de verbinding verbroken voor toegang van buitenaf”, zo stelt het bericht van Fujifilm op de Britse website van het bedrijf.

“We willen duidelijk maken wat we momenteel weten en de maatregelen die het bedrijf heeft genomen. In de avond van 1 juni 2021 werden we op de hoogte gebracht van een mogelijke ransomware-aanval. Daarom hebben we de maatregelen genomen om alle geaffecteerde systemen uit te schakelen in samenwerking met onze verscheidene globale onderdelen.”

Verdere informatie over de ransomware-aanval bij het Japanse bedrijf is nog niet bekend. Zoals ze aanhaalden, is het onderzoek nog lopende. Alle mogelijke orders en communicatie met het bedrijf ondervinden de nodige hinder. Wat de volledige impact is van de aanval, wordt afwachten.

Ransom-weer?

Ransomware is een term voor een bepaalde vorm van cyberaanvallen. Hackers gaan op zoek naar bepaalde manieren en kwetsbaarheden om een systeem te kunnen binnendringen. De systemen van de slachtoffers worden platgelegd met een bepaald virus. Zij krijgen vervolgens een scherm te zien met daarop de melding dat ze losgeld dienen te betalen om hun systeem opnieuw beschikbaar te maken. Zo werden eind 2020 nog een Antwerps laboratorium en fabrikant Foxconn slachtoffer van dit soort aanval. De bedrijven kunnen kiezen om het losgeld te betalen, of om geen toegang meer te hebben tot hun data. In sommige gevallen dreigt men ook met het openbaar maken van alle gegevens van het bedrijf.

beveiligingbusinessfujifilmransomwarezakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken