Nederlandse waakhond richt zich op App Store-commissie
Volgens de waakhond is het systeem waarbij ontwikkelaars enkel gebruik kunnen maken van het betalingssysteem van Apple niet bevorderend voor de concurrentie. Dat stellen bronnen aan persbureau Reuters. Apple maakt in de App Store gebruik van commissiesysteem waarbij ontwikkelaars steeds tussen de 15 en 30 procent van de inkomsten van in-app-aankopen moeten afstaan. De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) zou het Amerikaanse bedrijf gevraagd hebben om deze manier van werken aan te passen.
De ACM startte in 2019 reeds een onderzoek naar de betalingssystemen van Apple. De waakhond begon zich na een klacht van Match Group, het moederbedrijf achter Tinder, echter meer te focussen op datingapps. Volgens het bedrijf zou de regeling van Apple ervoor hebben gezorgd dat het niet zomaar kon communiceren met zijn klanten rond betalingen.
De ACM zou naar verluidt Apple reeds vorige maand al op de hoogte hebben gebracht van zijn beslissing. Het zou hebben gevraagd of Apple zelf de aanpassingen wil doorvoeren en voorlopig nog geen boete hebben geëist.
Zuid-Koreaanse invloed
Hiermee is het trouwens niet de eerste die de strijd aangaat met de commissies die de App Store eist. Zuid-Korea stemde op 1 september een wet goed waarbij deze commissies aan banden worden gelegd. Daar kunnen app-winkels de ontwikkelaars niet meer dwingen om enkel gebruik te maken van het betalingssysteem van het platform. Apps zullen dus zo de commissies van Apple kunnen omzeilen. Als de ACM zijn zin krijgt, dan is de kans groot dat dit ook in Nederland het geval zal zijn. Of België met gelijkaardige maatregelen afkomt, wordt afwachten.
Uitloper van Epic Games?
Apple kreeg al een tijdje kritiek op zijn beleid rond de torenhoge commissies die het vroeg op zijn platform. De bal ging echter vorig jaar in augustus aan het rollen toen spelontwikkelaar Epic Games besloot om, ondanks het verbod in de voorwaarden van Apple, toch zijn eigen betalingssysteem te integreren in zijn apps. Het bedrijf uit Cupertino reageerde hier meteen op door de applicatie uit de App Store te verbannen.
Daarop volgde een juridische strijd die in het begin van september beslecht werd. Epic stelde dat Apple een monopolie had gevormd en daarmee zijn macht misbruikte. De ontwikkelaar kreeg echter van de rechter te horen dat er hier niet genoeg bewijs van was. Aan de andere kant werd er ook wel gesteld dat het huidige beleid rond de App Store niet echt eerlijk is ten opzichte van de ontwikkelaars. Apple wordt dus verplicht om ontwikkelaars de kans te geven om hun eigen betaalsysteem te gebruiken. Epic Games maakte duidelijk in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak, dus we zullen nog even moeten wachten op de afloop.
- Lees ook: Apple vs Epic Games: wie is de winnaar?