Nieuws

Apple: “We maken geen uitzonderingen voor Epic Games”

Fortnite Epic Games Apple
© iStock / Savusia Konstantin
In de strijd tussen Epic Games en Apple/Google heeft de iPhonebouwer al laten weten dat Epic geen uitzonderingen krijgt.

We gaan even terug naar eind vorige week. Epic Games, de ontwikkelaar achter het populaire Fortnite, ziet zijn geldmachine uit de Play Store en App Store verdwijnen. Waarom? Omdat het bedrijf in Fortnite zelf een webshop had ontwikkeld waardoor het de 30% commissie aan Apple en Google kon omzeilen. Daarmee ging Epic regelrecht in tegen de voorwaarden van beide appwinkels.

Epic v.s. Apple & Google

En je kan wel stellen dat Epic die webshop met voorbedachte rade online zwierde. Het bedrijf zocht natuurlijk een eenvoudige reden om zowel Google als Apple voor de rechter te slepen. Epic is het niet eens met de commissie die het moet afstaan, en wil dat de monopolie van beide techgiganten tot stilstand wordt gebracht.

Daarmee hoopte de game-ontwikkelaar ofwel via een rechter, ofwel met Apple en Google zelf tot een consensus te komen. Maar het openbreken van die ‘problematiek’ kan Epic Games wel eens heel zuur opbreken. Het lijkt namelijk alsof Epic nu de Robin Hood van de ontwikkelaars speelt. En in wezen is het doel van de game-ontwikkelaar net hetzelfde als van die van elk bedrijf: namelijk centen verdienen, en zoveel mogelijk.

Fortnite Apple Google

Geen uitzonderingen

Deze week heeft Apple laten weten dat het bedrijf geen uitzondering zal maken voor Epic en zijn Fortnite. Apple zegt ook de toegang tot de ontwikkelaarslicenties voor iOS en macOS stop te zetten voor de game-ontwikkelaar. En daarmee heeft Epic een dubbel probleem op zak. Want het verliest een groot deel van de inkomsten, en bij Apple zal het nauwelijks pijn doen.

De iPhonebouwer gokt hiermee wel op hoog niveau. Want de kans dat ook andere ontwikkelaars zich tegen de App Store-regels gaan keren is groot. Er zijn al andere bedrijven die de strenge regels in appwinkels hebben aangekaart maar daar zal nog niet snel verandering in komen. Ontwikkelaars weten namelijk al sinds 2008 – bij de lancering van de App Store – dat 70% van de inkomsten naar hen gaan en de rest naar Apple voor het onderhoud en verder ontwikkelen van de appwinkel.

Wat denk jij van de zet die Epic Games vorige week deed?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business