Overname Twitter doet aandelen Tesla kelderen
Het is het nieuws van het moment: Elon Musk is de nieuwe eigenaar van Twitter. Hij legt maar liefst 44 miljard dollar op tafel om het socialmediaplatform binnen te lijven. Maar de overname zal Musk mogelijk meer kunnen kosten dan dat. Nadat het nieuws van de overname bekend geraakte, begonnen de aandelen van Tesla aan een vrije val op de beurs. Uiteindelijk sloten ze de beursdag af op een koers die 12% lager lag dan waar ze aan begonnen.
- Jack Dorsey geeft Elon Musk zijn zegen: “Juiste weg voor Twitter”
Door die terugval verliest Tesla ook 100 miljard dollar aan beurswaarde. En dat heeft persoonlijke financiële gevolgen voor Elon Musk. Hij bezit een fors aandelenpakket (ongeveer 21% van alle beschikbare aandelen) in zijn eigen wagenbedrijf dat na de mini-beurscrash van gisteren 42 miljard dollar minder waard zou zijn. Bijna evenveel als dat Musk heeft geboden voor Twitter.
Moet Musk aandelen verkopen?
De overname van Twitter hangt dan ook nauw samen met het lot van Tesla. Elon Musk mag dan wel de titel van de rijkste man ter wereld dragen, zelfs hij kan niet zomaar even 44 miljard dollar uit zijn portefeuille halen om een bedrijf over te kopen. Om de deal te kunnen sluiten, moest Musk in totaal 21 miljard dollar lenen. Voor ongeveer de helft van die som zou Musk aandelen van Tesla als onderpand hebben gegeven. Investeerders vrezen dus dat Musk een deel van zijn belang zal moeten verkopen om die leningen te kunnen afbetalen. En dat kan een impact hebben op de waarde van hun investering, waardoor sommigen investeerders gisteren al eieren voor hun geld kozen.
Te veel afleiding
Bovenop het financiële luik trekken beleggers ook de tijdsverdeling van Musk in twijfel. Musk is altijd al een man die vele petten draagt geweest. Naast Tesla is hij ook de bezieler van SpaceX, The Boring Company en Neuralink. Elon Musk is niet de baas die vanop de achtergrond toekijkt, hij wil overal en altijd dicht bij zijn mensen staan. Die maniakale betrokkenheid zorgt ervoor dat Musk nu al weinig tot geen vrije uren meer had en het is geen geheim dat hij regelmatig in één van zijn kantoren overnacht. Daar komt dus ook nog eens Twitter bij. Zelfs voor een man die soms meer machine dan mens lijkt kan het dan al wel eens te veel worden. Is Musk zichzelf stilaan niet aan het overschatten?
- Elon Musk: een atypische leider
Sterke financiële resultaten
Het bedrijf Tesla lijkt inmiddels wel volwassenen genoeg om het wakende oog van Elon Musk niet altijd meer nodig te hebben. Kwartaal na kwartaal boekt Tesla tegenwoordig sterke financiële resultaten. Ook het afgelopen kwartaal deed Tesla het goed. Dat was door de aanhoudende chiptekorten, de oorlog in Oekraïne die belangrijke productiematerialen minder beschikbaar maakt en het verplicht sluiten van de fabriek in Shanghai door een nieuwe opstoot van de omikronvariant in China verre van een evidentie. Tesla zal deze beursdip waarschijnlijk dan ook wel snel te boven komen.