Nieuws

Chipdesigner Arm zou smartphones duurder kunnen maken

Arm
Chipontwerper Arm trekt binnenkort naar de beurs. Die beursgang zou er wel eens voor kunnen zorgen dat smartphone en tablets duurder worden.

Computers en mobiele apparaten zoals tablets en smartphones hebben allemaal een processor nodig om hun ding te kunnen doen. Voor computers wordt veelal gebruik gemaakt van de x86-chiparchitectuur. Vanwege het lage energieverbruik zien we in mobiele apparaten veel meer ARM-chips terugkeren. Die energiezuinige chips worden ontworpen door een Brits bedrijf: Arm. Nu dat bedrijf naar de beurs wil dreigen de chips heel wat duurder te worden.

Wanneer het bedrijf precies naar de beurs trekt is nog niet geweten. Wel is geweten dat het voor die datum meer geld wil binnenhalen. Op die manier kan het bedrijf meteen een goede start maken op de New York Stock Exchange (NYSE).

Licentiemodel aanpassen

Hoe het dat wil doen? De chipdesigner verdient voornamelijk geld aan licenties die het uitgeeft om ARM-chips te mogen produceren. Fabrikanten zoals Qualcomm en Samsung gebruiken die designs bijvoorbeeld om smartphonechips te maken. Momenteel verdient Arm een aantal percenten van de kostprijs van de chip als die van de band rolt. Met andere woorden: hoe duurder de chip, hoe meer Arm verdient aan de licentie.

Het Britse bedrijf zou dat businessmodel echter willen omgooien. In plaats van een percentage op de chip te vragen, wilt het bedrijf nu een percentage van het uiteindelijke toestel verrekenen. Op die manier kan dezelfde chip voor verschillende bedragen van eigenaar wisselen: een Snapdragon 8 Gen 2-processor in de Samsung Galaxy S23 zou dan goedkoper zijn dan dezelfde processor in de S23 Ultra-variant, ook al gaat het om dezelfde processor met dezelfde specificaties.

ARM-chips zijn niet te vermijden

Blijven we Samsung als voorbeeld gebruiken, zien we duidelijk dat de marges op de S23 Ultra krimpen: Samsung zal meer moeten betalen aan ARM om hetzelfde product af te leveren. De enige manier waarop hetzelfde winstbedrag behaald kan worden is door meer geld te vragen aan de consument. ARM vermijden is niet haalbaar: het hele besturingssysteem van een smartphone is er intussen op gericht om met ARM-chips te kunnen samenwerken.

Hoezeer de industrie ook tegensputtert, als Arm daadwerkelijk beslist om zijn licentiemodel te veranderen, is de enige keuze om mee te gaan in dat verhaal. Dat de beste en meest krachtige smartphones daardoor duurder worden lijkt alvast waarschijnlijk. Hoe de verandering budgettelefoons zou impacteren is niet bekend: hoeveel fabrikanten neertellen voor chips en licenties wordt doorgaans goed geheim gehouden.

armbusinessnyseprocessors

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken