Nieuws

“TikTok is geen spion van China” 

TikTok
TikTok heeft nog nooit gebruikersdata gedeeld met Peking. Dat heeft topman Shou Chew verklaard aan het Amerikaanse Congres.

Chew heeft uitleg verschaft aan de Amerikaanse wetgever, nu de bezorgdheid rond TikTok wereldwijd een hoogtepunt bereikt. Dat meldt Bloomberg. Westerse landen verdenken uitgever ByteDance ervan dat die gebruikersgegevens doorspeelt aan de Chinese overheid. Na de Verenigde Staten verbood ook België onlangs het gebruik van de app op smartphones van overheidspersoneel. Uit eerder gepubliceerde verklaringen bleek al dat TikTok bij monde van zijn topman die beschuldigingen wou weerleggen. Donderdag nam hij het woord voor het Amerikaanse Congres in het Capitool. 

TikTok-topman kan Congres niet geruststellen 

Shou Chew is er niet in geslaagd om de Amerikaanse wetgever op andere gedachten te brengen. Of er al dan niet een totaalverbod kan komen op de Chinese app, zal uiteindelijk door Amerikaanse rechters beslist worden. Het belooft een lang proces te worden. 

In het Capitool werd Chew maar liefst vier uur lang ondervraagd. Of de Chinese overheid toegang heeft tot de persoonlijke gegevens van miljoenen Amerikanen? Daar kwam uiteindelijk geen duidelijk antwoord op. “Het is een complexe zaak”, was de conclusie. 

ByteDance voelt zich in het nauw gedreven, want in de VS wil men een stap verder gaan. Zo lanceerde de Amerikaanse regering het voorstel dat ByteDance TikTok zou verkopen. Als het bedrijf dat niet zou doen, dan zou er een algemeen verbod kunnen komen op de Chinese app. Peking reageerde ontzet en wijst erop dat de VS hun beschuldigingen tot nu toe niet hard gemaakt hebben met bewijzen. 

TikTok komt met nieuw plan 

ByteDance stelt dat een gedwongen verkoop geenenkele zin heeft. De uitgever van TikTok komt nu zelf met een voorstel, in de hoop de perceptie te veranderen en de bezorgdheden weg te nemen. De Chinezen stellen nu voor om de gebruikersgegevens te laten beheren door een derde partij, zijnde Oracle. Dat zou op zijn beurt een raad van toezicht krijgen, die door de VS samengesteld en goedgekeurd wordt. 

Het zou niet enkel om loze beloftes gaan, want volgens Chew heeft TikTok al 1,5 miljard dollar gespendeerd (en 1.500 mensen in de VS aan het werk gezet) om dit systeem op poten te zetten. 

In zijn betoog benadrukte Chew de voorkeurbehandelingen voor Amerikaanse sociale media als Facebook en YouTube zal benadrukken. “TikTok is niet het geprefereerde platform voor wie schadelijk gedrag wil vertonen”, klinkt het.

securityslidertiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken