Nieuws

Amerikaanse wetgeving is klaar voor TikTok-ban

Facebook TikTok logo
© iStock / 5.15 West
Nieuwe Amerikaanse wetgeving stelt de overheid in staat om apps als TikTok te bannen. De wet is gericht op diensten die een gevaar vormen voor de ‘nationale veiligheid’.

Onder het presidentschap van Donald Trump werden meerdere pogingen gewaagd om TikTok uit de VS te weren. Volgens Trump vormt de applicatie een ‘gevaar voor de nationale veiligheid’. ByteDance onderhoudt volgens de oud-President banden met de Chinese overheid en zou Amerikaanse burgers bespioneren via de video-applicatie. Herhaaldelijke pogingen van Trump om een blokkade op te werpen, strandde echter binnen de muren van het Amerikaanse rechtssysteem.

Steun van regering-Biden

Nieuwe wetgeving moet zulke blokkades in de toekomst een wettelijke basis bieden, meldt Reuters. Specifiek gaat het om apps die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid, meldt Senator Mark Warner. Warner geeft aan dat de wetgeving ook richtlijnen omvat voor buitenlandse technologie uit China, Cuba, Rusland, Noord-Korea, Iran en Venezuela. Vermoedelijk kan de Amerikaanse overheid het gebruik of de import van zulke technologie beperken of het gebruik geheel verbieden.

Staatssecretaris van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken Gina Raimondo hoopt de “wetgeving uit te breiden” in het Congress. Voor Raimondo is met de komst van de wetgeving alvast een belangrijke taak weggelegd; zij moet de gevaren die buitenlandse apps en diensten vormen voor burgers in de VS identificeren en aanpakken. De beslissing of TikTok mogelijk moet verdwijnen uit de VS, zou daarmee ook op de schouders van de staatssecretaris liggen.

Of de wetgeving ook de eindstreep haalt, hangt af van de stemmingen van de Amerikaanse politici. Reuters meldt dat de wetgeving alvast kan rekenen op steun van de regering van President Biden. Vermoedelijk kan de wetgeving ook rekenen op steun van republikeinse politici, die al langer rond zulke strengere wetgeving vragen.

Verboden op werktelefoons

TikTok reageert vol afschuw op het bipartisan-wetsvoorstel. “Het Amerikaanse verbod op TikTok is een verbod op de export van Amerikaanse cultuur en waarden naar de meer dan een miljard mensen die onze service wereldwijd gebruiken.” In de VS heeft TikTok inmiddels meer dan 100 miljoen gebruikers.

Een totaalverbod van TikTok in de VS zou volgen op een verbod voor Amerikaanse politici en medewerkers van Amerikaanse overheden om de app op hun telefoons te gebruiken. Inmiddels heeft ook de Europese Commissie een soortgelijk verbod ingesteld, en denkt ook de Belgische overheid na over zo’n verbod.

Een totaalverbod voor alle Belgische of zelfs Europese gebruikers van TikTok ligt wel niet direct in het verschiet. Momenteel wordt enkel gewerkt aan zo’n verbod voor overheidsmedewerkers en politici die mogelijk door TikTok gevolgd kunnen worden.

businessontspanningtiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals