Nieuws

Europese Commissie verbiedt TikTok op werktelefoons

TikTok
© Unsplash
De Europese Commissie verbiedt zijn personeel TikTok te gebruiken op werktelefoons. Amerikaanse overheidsinstanties legden hun medewerkers eerder al zo'n TikTok-verbod op.

Medewerkers van de Europese Commissie zijn via e-mail gevraagd TikTok te verwijderen van hun werktelefoon. Ze moeten het sociale medium voor 15 maart hebben verwijderd. Dat meldt Politico, die de e-mail aan de personeelsleden heeft ingezien. Het verbod geldt volgens de e-mail ook voor persoonlijke telefoons van medewerkers als daar werkapps op zijn geïnstalleerd. Verwijderen zij de werkapps van hun persoonlijke toestel, dan mag TikTok daar wel op blijven staan.

Gevaren voor Europese beleidsmakers

Eurocommissaris Thierry Breton legde donderdag tijdens een persconferentie uit dat het verbod op TikTok werd opgelegd ‘vanuit cybersecurityoogpunt’. Breton ging tijdens de conferentie niet in op vragen over incidenten die zich mogelijk hebben voortgedaan met het Chinese sociale medium of mogelijke dreigingen die de Commissie voorziet, wat aanleiding zou zijn geweest om dit verbod op te leggen. Het Europees Parlement laat tegenover Reuters weten bekend te zijn met het verbod bij de Commissie en wacht overleg tussen de Europese overheidsorganen af voor het met een advies rond een eigen TikTok-verbod komt.

TikTok laat het er intussen niet bij zitten. Een woordvoerder van TikTok zegt dat het sociale medium contact heeft opgenomen met Commissie om de situatie te bespreken. Volgens het bedrijf werd dit verbod gebaseerd op “fundamentele misvattingen” en heeft de Commissie geen zicht op het beleid dat TikTok voert om de gebruikersdata van 125 miljoen Europese gebruikers te beveiligen.

Verbod op TikTok in de VS

Het verbod om TikTok op Europese werktelefoons te verbieden komt overigens niet als een verrassing. Eerder werd een soortgelijk verbod in de Verenigde Staten opgelegd in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. De Amerikaanse overheid stelde de ban in vanwege privacyzorgen rondom het platform. Het Chinese bedrijf erkende eind vorig jaar meerdere Amerikanen voor lange tijd te hebben achtervolgd. Het bedrijf zei toen wel dat dit tegen zijn eigen beleid in druiste, maar kwam pas met die verklaring nadat de spionage grootschalig in het nieuws kwam, en nadat het eerder ontkende Amerikanen in de gaten te houden.

Daarnaast speelt een recente beleidswijziging van het sociale medium ook een rol in die zorgen. Met het nieuwe privacybeleid kunnen Chinese medewerkers data van Europese gebruikers inzien. TikTok zei recent dat die toegang beperkt is en dat medewerkers hiervoor toestemming moeten krijgen; of dat beleid in de praktijk ook zo wordt gehanteerd, is dan nog wel de hamvraag.

europese commissieontspanningtiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen