Nieuws

TikTok erkent bespioneren Amerikaanse journalisten

TikTok
© iStock
TikTok-moederbedrijf ByteDance stelt de locatiedata van onder meer Financial Times-journalisten bij te hebben gehouden als deel van een onderzoek naar het lekken van data.

Bevestiging voor de wanpraktijken van ByteDance werd door Financial Times gevonden in een e-mail van de topman van het Chinese bedrijf. Journalisten van BuzzFeed News en Forbes werden ook door het TikTok-moederbedrijf gevolgd. Dat schrijft Financial Times. Medewerkers van ByteDance hebben via de IP-adressen van de Amerikaanse journalisten hun locatiedata gevolgd. Het doel was om via de locatiegeschiedenis te bepalen of zij met (prominente) ByteDance-medewerkers in contact kwamen.

Contact tussen de journalisten en ByteDance-medewerkers zou kunnen wijzen op de mogelijke bron van gelekte bedrijfsdata. ByteDance-topman Erich Andersen erkent in e-mail in handen van Financial Times en Forbes dat “ByteDance-medewerkers hun positie hebben misbruikt om toegang te krijgen tot TikTok-gebruikersdata.” TikTok stelde in oktober nog dat het platform “nooit is gebruikt voor het targeten van (…) journalisten”. Die verscheen op Twitter na een rapport van Forbes over vermeende spionage vanuit ByteDance.

Andersen stelt in de mail dat de medewerkers lid waren van een interne auditgroep die onderzocht of medewerkers zich aan het intern bedrijfsbeleid hielden. Medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de spionageacties, werden intussen ontslagen. Geweten is dat de groep in de gaten hield wie schreef over de ByteDances toegang tot Amerikaanse TikTok-gebruikersdata. Vervolgens werden die journalisten nauwgezet in de gaten gehouden.

TikTok onder vuur in VS

Het nieuws over de spionage van Amerikaanse journalisten volgt op een moment dat TikTok zwaar onder vuur ligt in de VS. Nadat President Trump eerder poogde het platform de deur te wijzen in de VS, werd vorige week ingestemd met een verbod op het gebruik van TikTok op apparaten die door de Amerikaanse overheid werden uitgegeven. TikTok wordt dus nog wel toegestaan voor privégebruik, ook voor degenen werkzaam bij de Amerikaanse overheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business